DISTRIBUIȚI
Coffee House - The Spectator

Dominic Raab, fostul ministru britanic pentru Brexit, a transmis sâmbătă că va candida pentru funcția de prim-ministru al Marii Britanii, devenind al șaselea candidat anunțat în urma demisiei premierului Theresa May, relatează Reuters, scrie mediafax.

Fostul ministru pentru Brexit a anunțat că va lupta pentru obținerea unui acord Brexit mai bun.


Citește și : Turcia a intensificat în ultimele zile echiparea rebelilor, afirmă surse din Siria

„Îndeplinirea Brexit va necesita concentrare și disciplină. În calitate de fost ministru pentru Brexit, am experiența necesară”, a transmis Raab prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

În cursa pentru funcția de prim-ministru participă momentan ministrul de Externe, Jeremy Hunt, ministrul pentru Dezvoltare Internațională, Rory Stewart, ministrul Sănătății, Matt Hancock, fostul ministru pentru Brexit Boris Johnson și fostul ministru al Muncii, Esther McVey.

Theresa May a anunţat, vineri dimineaţă, că va demisiona din funcţiile de lider al Partidului Conservator şi de premier al Marii Britanii pe 7 iunie, în contextul impasului politic generat de Brexit, urmând să rămână la conducerea Guvernului până la desemnarea succesorului său.

„Îmi este clar acum că este în interesul Marii Britanii ca un nou prim-ministru să coordoneze aceste eforturi. Anunţ astăzi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie. Am stabilit cu preşedintele consiliului de conducere al partidului ca procedura pentru desemnarea noului lider al formaţiunii să înceapă săptămâna următoare”, a precizat Theresa May.

Citește și : Analiză Financial Times – Uniunea Europeana se confruntă cu tendinţe autoritariste

Practic, Theresa May va fi premier interimar al Marii Britanii până la desemnarea succesorului său de către Partidul Conservator (centru-dreapta). Procedura pentru desemnarea noului lider al Partidului Conservator, care va fi şi prim-ministru, ar trebui să dureze câteva săptămâni.