DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Un deputat britanic conservator, aflat la originea înfrângerii umilitoare a premierului Theresa May miercuri, la examinarea unui proiect de lege privind Brexit-ul, a primit ameninţări cu moartea, a relatat vineri presa britanică, citată de AFP, conform agerpres .

Miercuri seara, unsprezece deputaţi conservatori rebeli, conduşi de Dominic Grieve, au votat împreună cu opoziţia laburistă un amendament ce prevede că orice acord final de ieşire din Uniunea Europeană va trebui să fie ratificat printr-un vot constrângător al parlamentului, în pofida opoziţiei guvernului conservator.


Votul a provocat mânie din partea unor partizani ai unui Brexit pur şi dur, dar şi ”ameninţări cu moartea” la adresa lui Grieve, relata vineri The Guardian.

Citește și : Ministrul german al justiţiei cere introducerea Holocaustului în programa şcolară

”Mă preocupă faptul că atmosfera este atât de febrilă încât îi face pe oameni să nu asculte ceea ce se dezbate”, a declarat el în cotidian. Într-un astfel de climat, ”orice problemă pusă în legătură cu Brexit-ul sfârşeşte prin a fi considerată drept o intenţie de sabotaj”, a constatat deputatul, exprimându-şi regretul ”că unele persoane se exprimă în termeni care cuprind uneori ameninţări cu moartea”.

Dominic Grieve a denunţat printre altele modul în care votul de miercuri a fost prezentat de către tabloidul The Daily Mail (pro-Brexit), care, a doua zi, a publicat o fotografie cu cei unsprezece deputaţi rebeli, cu titlul ”Sunteţi mândri de voi ?”

Potrivit parlamentarului, este vorba de ”o incitare la disimularea adevăratelor probleme” care riscă să alimenteze tensiunile.

Dezbaterea privind Brexit-ul ia periodic o turnură proastă în Regatul Unit. Anul trecut, militanta anti-Brexit Gina Miller a primit ameninţări cu moartea după ce a formulat un recurs în justiţie pentru a obţine ca parlamentul să aibă posibilitatea de a se pronunţa în legătură cu Brexit-ul.