DISTRIBUIȚI
Evening Standard

Boris Johnson nu are competenţele necesare pentru a conduce Marea Britanie, afirmă fostul consilier Dominic Cummings, dezvăluind că a vrut să îl înlăture din funcţia de prim-ministru imediat după alegerile din 2019, întrucât fusese desemnat doar pentru a rezolva „o anumită problemă” , informează mediafax.

Într-un interviu acordat postului BBC, Dominic Cummings, care a fost consilier pentru Afaceri politice al premierului Boris Johnson până în toamna anului 2020, a explicat că a vrut să îl înlocuiască din funcţie la doar câteva săptămâni după ce îl ajutase să câştige scrutinul parlamentar de la sfârşitul anului 2019.


Citește și : Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

„Chiar înainte de jumătatea lunii ianuarie 2020, am avut întâlniri la biroul prim-ministrului şi era clar că voia să scape de noi toţi Carrie Johnson”, activistă politică şi soţia lui Boris Johnson, afirmă Dominic Cummings.

„În acel moment, vorbeam deja că până la vară fie urma să plecăm cu toţii, fie vom fi fost în procedura de a scăpa de el şi de a pune pe altcineva prim-ministru”, a adăugat fostul consilier, conform publicaţiei The Evening Standard.

„Boris Johnson nu are niciun plan, nu ştie să fie prim-ministru, noi l-am pus acolo deoarece trebuia să rezolve o anumită problemă, nu pentru că era persoana potrivită pentru a conduce ţara”, a explicat Dominic Cummings, referindu-se probabil la procedurile dificile de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Downing Street a negat luni afirmaţia lui Dominic Cummings că Boris Johnson ar fi vrut să o viziteze pe regina Elizabeth a II-a la începutul pandemiei deşi erau cazuri de infectare în rândul membrilor personalului biroului prim-ministrului.

În mai, Dominic Cummings a declarat în cursul audierilor în Camera Comunelor că tergiversările decizionale ale Guvernului de la Londra au provocat decese suplimentare din cauza pandemiei de coronavirus. „Au murit zeci de mii de oameni care nu ar fi trebuit să moară”, a afirmat Dominic Cummings, subliniind că premierul Boris Johnson este „nepotrivit pentru această funcţie” şi apreciind că „orice alt politician competent” ar fi gestionat „diferit” pandemia.

Citește și : Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

Întrebat dacă acuzaţiile sunt adevărate, Boris Johnson a replicat în mai: „Nu, nu cred, dar sigur că au fost o serie de hotărâri incredibil de dificile, iar niciuna nu a fost uşoară. Am făcut tot ce am putut mai bine, în funcţie de datele şi recomandările pe care le-am avut. Unele dintre comentariile pe care le-am auzit nu au nicio legătură cu realitatea”.

Dominic Cummings a fost consilier principal privind strategie politică al premierului Boris Johnson în intervalul iulie 2019-noiembrie 2020.