DISTRIBUIȚI
Sputnik

Republica autonomă Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse ţine miercuri o zi de doliu după sângerosul atac cu armă de foc care a avut loc cu o zi înainte într-o şcoală şi care a lansat o dezbatere în cadrul puterii ruse privind controlul armelor şi folosirea internetului, informează AFP, potrivit agerpres.

Sute de flori, jucării şi lumânări au fost depuse întreaga noapte în jurul şcolii nr.175 din oraşul Kazan, capitala Tatarstanului, unde şapte copii şi doi adulţi au fost ucişi. Drapelele de la mai multe clădiri publice au fost coborâte în bernă, potrivit imaginilor difuzate de agenţia de presă locală Tatar-Inform.


Citeşte şi: Ciocnirile violente dintre palestinieni şi israelieni au continuat şi noaptea trecută – Black News

Primele înhumări vor aveau loc în timpul zilei de miercuri, potrivit mass-media locale.

Marţi dimineaţa, Ilnaz Galiaviev, 19 ani, a pătruns în această şcoală unde a semănat moarte înarmat cu o puşcă. Elevi care încercau să se salveze de focurile de armă au sărit pe ferestre, potrivit unor imagini difuzate de martori.

Cei şapte copii ucişi erau în clasa a opta, având vârste între 13 şi 14 ani. Celelalte două victime sunt o profesoară şi un angajat al şcolii.

Agenţia de presă TASS a precizat că profesoara, Elvira Ignatieva, în vârstă de 25 de ani, preda engleza. Potrivit unei surse din cadrul poliţiei citată de TASS, ea ar fi încercat să salveze elevi înainte de a fi ucisă.

Suspectul a fost arestat de poliţie. Potrivit anchetatorilor, el a detonat o încărcătură explozivă improvizată înainte de a intra în şcoală.

În total 21 de persoane, 18 copii şi trei adulţi, sunt spitalizaţi, dintre care şase minori sunt în stare gravă.

O înregistrare video difuzată la televiziunea rusă marţi l-a arătat pe presupusul atacator, un tânăr la bustul gol şi acoperit de sânge, lungit într-o celulă, pretinzând că este ”un Dumnezeu” şi că şi-a premeditat acţiunea pentru că „detestă pe toată lumea”.

El urmează să compară miercuri în faţa unui judecător, care va decide asupra plasării lui în arest provizoriu.

Acesta este cel grav atac cu armă de foc într-o şcoală din Rusia după 2018. Acest gen de tragedie este relativ rar în Rusia, unde controlul asupra armelor este strict, însă violenţele în care sunt implicaţi copii sunt în creştere.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi revizuirea regulilor privind dreptul de portarmă, potrivit purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov. O lege pentru înăsprirea acestor reguli ar urma să fie dezbătută săptămâna viitoare.

Citeşte şi: Hamas lansează sute de rachete asupra Israelului – Black News

De asemenea, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a subliniat că este „necesar” să se discute ideea „de a pune capăt anonimatului pe internet”, pentru a combate difuzarea de „mesaje violente şi care glorifică extremismul”.

Acest atac aminteşte de cel din octombrie 2018, când un adolescent a ucis 19 persoane înainte de a se sinucide într-un liceu din Kerci, în Crimeea, peninsula anexată de Moscova în 2014 de la Ucraina. La acea dată, Vladimir Putin a blamat „mondializarea”, afirmând că fenomenul atacurilor cu arme de foc în şcoli provine din SUA.