DISTRIBUIȚI
AP

Departamentul de Justiţie al SUA a făcut demersuri oficiale pentru a desecretiza mandatul de percheziţie executat de FBI săptămâna aceasta la reşedinţa Mar-a-Lago a fostului preşedinte Donald Trump, potrivit unor documente judiciare depuse recent în instanţă şi consultate de CNN, transmite news.ro.

„În momentul în care mandatul a fost executat iniţial, Departamentul a furnizat o notificare direct avocatului fostului preşedinte Trump. Departamentul nu a făcut nicio declaraţie publică cu privire la percheziţie, iar percheziţia aparent a atras puţin sau deloc atenţia publicului în timp ce avea loc. Mai târziu, în aceeaşi zi, fostul preşedinte Trump a emis o declaraţie publică prin care a luat act de executarea mandatului. În zilele care au urmat, mandatul de percheziţie şi materialele aferente au făcut obiectul unui interes şi al unei atenţii semnificative din partea organizaţiilor de presă şi a altor entităţi”, scrie Departamentul de Justiţie în documentele depuse la instanţă.


Citeşte şi: Trump se teme că FBI-ul i-a ‘plantat’ probe în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago – Black News

În continuare, Departamentul de Justiţie argumentează în favoarea desigilării mandatului de percheziţie, invocând „interesul public intens prezentat de o percheziţie a reşedinţei unui fost preşedinte”.

 Dosarul confirmă faptul că mandatul de percheziţie a fost „semnat şi aprobat de Curte la 5 august”.

Joi, Departamentul de Justiţie a depus „chitanţa de proprietate redactată care enumeră obiectele confiscate în urma percheziţiei”, potrivit propunerii de desigilare.

„Fostul preşedinte Trump, prin intermediul avocatului, a primit copii ale fiecăruia dintre aceste documente la 8 august 2022, ca parte a executării percheziţiei”, adaugă documentul.

Citeşte şi: RĂZBOIUL lui Trump cu ‘federalii’ aduce FURIE pe străzile americane! Un bărbat s-a angajat într-un schimb de focuri cu agenţii FBI – Black News

FBI a executat luni un mandat de percheziţie la Mar-a-Lago. Acesta a avut loc la câteva luni după ce anchetatorii federali au transmis o citaţie anterioară a marelui juriu şi au luat documente sensibile de securitate naţională de pe proprietatea fostului preşedinte Donald Trump în timpul unei întâlniri din iunie, au declarat pentru CNN persoane familiare cu acest subiect.

Percheziţia a fost prima dată în istoria americană când locuinţa unui fost preşedinte a fost percheziţionată ca parte a unei anchete penale.