DISTRIBUIȚI
Stuff.co.nz

Doi turişti vietnamezi şi un ghid turistic egiptean au fost ucişi, vineri, într-un atac cu bombă asupra autobuzului în care se aflau, în apropierea piramidelor de la Gizeh, la sud de Cairo, au anunţat surse oficiale citate de AFP, scrie agerpres.

Autobuzul transporta 14 turişti vietnamezi, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. Atacul s-a produs la sfârşitul după-amiezii, relatează AFP, în timp ce Reuters informează că explozia s-a produs în jurul orei locale 18:15 (16:15 GMT), în apropierea unui zid de pe strada Marioutiya.


Citește și : Armata siriană nu se află în oraşul Manbij (comandamentul central american)

 

„Un dispozitiv exploziv artizanal a explodat la trecerea unui autobuz care transporta 14 turişti vietnamezi”, a precizat ministerul într-un comunicat, precizând că există „doi morţi şi zece răniţi” în rândul turiştilor. Şoferul şi un angajat al companiei de turism fuseseră şi ei răniţi, potrivit sursei citate. Ghidul a murit însă în urma rănilor suferite, a precizat apoi premierul egiptean Mostafa Madbouly, care s-a deplasat la spital pentru a-i vizita pe răniţi.

Forţele de securitate au fost desfăşurate la faţa locului, a mai precizat ministerul, alături de zeci de poliţişti şi pompieri. Poliţia a declanşat o investigaţie.

Potrivit Reuters, atacul terorist s-a produs la mai puţin de 4 km de celebrele piramide de la Gizeh.

Egiptul a fost ţinta a numeroase atacuri comise de grupări extremiste, vizând în principal forţele de securitate şi minoritatea creştină coptă.

Securitatea a fost întărită în siturile turistice din Egipt, în urma acestor atacuri, notează AFP.

Pe 31 octombrie 2015, gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat un atentat cu bombă care s-a soldat cu moartea celor 224 de persoane aflate la bordul unui avion cu turişti ruşi care decolase de la Sharm el-Sheikh, staţiune balneară aflată în sudul Sinai.

Citește și : Un gard de circa 60 de kilometri a fost construit la frontiera dintre Ucraina și Peninsula Crimeea

Acest atac a dat o lovitură dură turismului în Egipt, sector cheie al economiei, deja afectată de instabilitate politică după revolta populară din 2011 care a provocat căderea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.

Egiptul a înregistrat în ultimele luni o creştere în sectorul turismului, cu 8,2 milioane de vizitatori în 2017, potrivit cifrelor oficiale. Dar ţara este încă departe de cei 14,7 milioane de turişti pe care îi avea în 2010.