DISTRIBUIȚI

Noul premier norvegian, laburistul Jonas Gahr Store, şi-a prezentat joi echipa, formată în majoritate din femei şi din care fac parte doi supravieţuitori ai masacrului de pe insula Utoya, informează AFP, potrivit agerpres.

Noua coaliţie îşi preia atribuţiile în timp ce Norvegia este îndoliată de o tragedie: miercuri, un bărbat înarmat cu un arc cu săgeţi a ucis cinci persoane şi a rănit şase, în Kongsberg, oraş din sud-estul Norvegiei. Potrivit poliţiei, suspectul, care a fost arestat, este un danez de 37 de ani, convertit la islam şi suspectat în trecut de radicalizare.


Citeşte şi: Israelul a bombardat Siria! Patru oameni au fost ucişi – Black News

Din totalul celor 19 portofolii ministeriale, femeile vor ocupa 10, inclusiv cel al Afacerilor Externe, care îi va reveni lui Anniken Huitfeldt, precum şi al Energiei şi al Justiţiei.

Nu este prima dată când 53% dintre posturi sunt atribuite în Norvegia femeilor. O astfel de situaţie s-a mai înregistrat în două reprize în timpul lui Jens Stoltenberg, predecesorul lui Store, între 2005 şi 2013, devenit între timp secretarul general al NATO.

O altă particularitate a noul guvern norvegian este aceea că el numără în rândurile sale două persoane care se aflau pe insula Utoya atunci când extremistul de dreapta Anders Behrind Breivik a deschis focul asupra unei tabere de vară a Tineretului Laburist, ucigând 69 de persoane, pe 22 iulie 2011.

Cele două persoane sunt Tonje Brenna, 33 de ani, care va conduce Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şi Jan Christian Vestre, 35 de ani, care va prelua Ministerul Comerţului şi Industriei.

„Acum, când aceşti tineri responsabili politici talentaţi duc cu ei acest trecut, am sentimentul că vom face încă un pas important şi sunt foarte mândru pentru aceasta”, a spus Store.

Citeşte şi: ATAC cu arcul în Norvegia! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Minoritar în parlament, noul guvern, care a câştigat alegerile legislative din 13 septembrie, reuneşte Partidul Laburist şi Partidul de Centru.

Atacurile din 22 iulie 2011 s-au soldat în total cu 77 de morţi, alte opt persoane fiind ucise într-un atac comis de Breivik în aceeaşi zi şi care a vizat sediul guvernului din Oslo.