DISTRIBUIȚI
Pixabay

Doi sirieni, membri sau presupuşi susţinători ai Frontului al-Nusra, fosta ramură siriană a Al-Qaida, au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie luni în Germania, fiind suspectaţi de crime de război, a anunţat Parchetul federal german, citat de AFP, scrie agerpres.

Prezentaţi ca Khedr A. K. şi Sami A. S,, cei doi bărbaţi, a căror vârstă nu a fost precizată, au fost reţinuţi la Naumburg, în estul ţării, şi la Essen, în fostul bazin minier Ruhr, a anunţat parchetul din Karlsruhe într-un comunicat.


Citește și : De câte puncte este nevoie pentru a putea imigra în UK

Primul este „suspectat puternic” că a fost membru al Frontului al-Nusra şi că a participat, pe 10 iulie 2012, în regiunea siriană Al-Moussana, la execuţia unui locotenent-colonel al armatei lui Bashar al-Assad, potrivit aceleiaşi surse.

Suspectul „l-a supravegheat pe prizonier, ale cărui mâini erau legate şi care a fost supus la rele tratamente dure în timpul transportului său până la locul execuţiei”, afirmă parchetul.

Celălalt, suspectat că ar fi fost un simpatizant al Frontului al-Nusra, „a filmat execuţia” victimei şi a adăugat „comentarii exaltate” în scopul de a realiza un videoclip de propagandă, potrivit aceleiaşi surse.

Niciun alt amănunt nu a fost furnizat, în special privind circumstanţele sosirii lor în Germania, ţară care a primit circa 800.000 de sirieni de la declanşarea războiului, în 2011.

Citește și : Hashim Thaci va fi audiat de procurorii care îl acuză de crime de război

Fostă ramură siriană a Al-Qaida, Frontul al-Nusra a fost redenumit Fatah al-Sham.

În contextul în care la sfârşitul lui aprilie a început la Koblenz primul proces din lume pentru crimele atribuite regimului de la Damasc, justiţia germană a reţinut recent un medic sirian suspectat de crime împotriva umanităţii pentru că a torturat un opozant până la moarte.