DISTRIBUIȚI
In linie dreapta

Preşedinţii Poloniei şi Israelului i-au adus luni un omagiu lui Witold Pilecki, un ofiţer polonez care s-a oferit voluntar să fie trimis în lagărul de la Auschwitz, pentru a informa despre atrocităţile naziştilor, relatează dpa, care preia agenţia PAP, scrie agerpres.

La împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului – 27 ianuarie fiind Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – Andrzej Duda şi Reuven Rivlin au depus flori şi au ţinut un moment de reculegere la monumentul eroului din Oswiecim (Auschwitz).


Citește și : Polonia va semna contractul pentru cumpărarea a 32 de avioane multirol F-35

Pilecki a acceptat să fie trimis în lagăr în toamna lui 1940 şi a făcut în aşa fel încât să fie arestat în timpul unei razii la Varşovia. La Auschwitz, el s-a îmbolnăvit grav de trei ori, dar şi-a continuat eforturile de unificare a mişcărilor de rezistenţă organizate de diferite facţiuni politice din rândul deţinuţilor.

Ofiţerul a trimis rapoarte despre lagăr comandamentului Armatei Teritoriale poloneze. Rapoartele sale au fost transmise aliaţilor şi au constituit, alături de cele ale luptătorului din Rezistenţă Jan Karski, primele relatări despre Holocaust.

Citește și : Avionul prăbuşit în Afganistan aparţine SUA (oficial)

Pilecki a evadat din lagăr în aprilie 1943, dar la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost arestat, judecat şi executat de autorităţile comuniste aduse la putere de sovietici în Polonia.