DISTRIBUIȚI
La Vanguardia

Autorităţile ruse au anunţat duminică declanşarea unei anchete împotriva a doi rapperi foarte populari, suspectaţi de „reabilitarea” nazismului şi de lipsă de respect faţă de forţele de ordine, şi care au fost denunţaţi printr-o scrisoare parodică a unui „grup de patrioţi”, informează AFP, potrivit agerpres.

Comitetul de Anchetă al Rusiei, care examinează infracţiunile cele mai grave, a declarat într-un comunicat că şeful comitetului, Aleksandr Bastârkin, a însărcinat o echipă să declanşeze o anchetă preliminară asupra afirmaţiilor lui Ivan Alekseev, un rapper de 36 de ani cunoscut sub numele Noize MC, şi ale lui Miron Fiodorov, tot de 36 de ani, al cărui nume de scenă este Oxxxymiron.


Citeşte şi: Germania intenţionează să impună OBLIGATIVITATEA vaccinării pentru anumite categorii de angajaţi – Black News

Această decizie survine după o cerere a unui „grup de patrioţi”, a adăugat Comitetul de Anchetă. „Reclamanţii notează că, în activitatea lor, rapperii promovează o atitudine negativă la adresa forţelor de ordine, tentative de reabilitare a nazismului şi activităţi extremiste”.

Anchetatorii nu au precizat unde a fost publicată această scrisoare, însă la începutul săptămânii trecute, un blogger rus, Dmitri Iakuşev, a dat publicităţii o scrisoare pe care a prezentat-o ca fiind redactată de un „grup de patrioţi”. În această scrisoare, reclamanţii apreciază că textele celor doi rapperi sunt „o ameninţare” la adresa securităţii naţionale a Rusiei şi că ei sunt „mai periculoşi decât expansiunea NATO”.

Însă duminică bloggerul a anunţat că această scrisoare era în realitate o parodie. „Stop”, a scris el, „aceasta a fost o glumă. Un îndemn fictiv, scris sub o formă idioată, o satiră a epocii noastre”.

Anul acesta, autorităţile ruse şi-au intensificat represiunile împotriva disidenţilor, plasându-l în detenţie pe principalul opozant Aleksei Navalnîi, interzicând organizaţiile acestuia şi exercitând o presiune suplimentară asupra mass-media independente. Printre persoanele vizate se numără artişti şi rapperi.

În octombrie, anchetatorii ruşi au anunţat de asemenea declanşarea unei anchete împotriva altui rapper popular, Alişer Morgenştern, 23 de ani, pentru că acesta a spus, într-un interviu că „nu înţelege” de ce se celebrează în Rusia, în fiecare an pe 9 mai, victoria asupra naziştilor, victorie „care a avut loc în urmă cu 76 de ani”.

Mai târziu, principalul anchetator l-a acuzat pe Morgenştern de trafic de droguri, ceea ce l-a determinat pe acesta din urmă să părăsească Rusia.

Citeşte şi:Pe măsură ce restricțiile revin, ce moment mai bun pentru parlamentarii britanici să dezbată cuvântul lor (F)avorit? – Black News

Celebrările din 9 mai, pe teritoriul întregii Federaţii Ruse, cu parade militare în principalele oraşe, sunt un moment de comuniune patriotică dedicat celor circa 20 de milioane de sovietici ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Preşedintele rus Vladimir Putin a plasat 9 mai în centrul politicii sale de putere, slăvind sacrificiul sovieticilor şi acuzându-i cu regularitate pe adversarii săi occidentali de „revizionism” istoric antirusesc, în încercarea lor de a minimaliza rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea dictatorului nazist Adolf Hitler în 1945.