DISTRIBUIȚI
REUTERS

Două explozii au avut loc, vineri după-amiază, în oraşul Yangon, în faţa sediului partidului susţinut de regimul militar din Myanmar, bilanţul atacurilor fiind de doi morţi şi şase răniţi, informează agenţia Reuters , informează mediafax.

Exploziile au avut loc în zona Tamwe din oraşul Yangon (Rangoon), în faţa sediului Partidului pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP). Formaţiunea politică colaborează strâns cu regimul militar din Myanmar.


Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Armenia

Două persoane au fost ucise în atacuri, iar alte şase, inclusiv cinci membri ai serviciilor de securitate, au fost rănite.

Atentatele nu au fost revendicate. În ultimele săptămâni au avut loc o serie de explozii în oraşe din Myanmar, pe fondul protestelor faţă de lovitura de stat militară din 1 februarie, când a fost înlăturat prin forţă Guvernul condus de Aung San Suu Kyi.

Emisarul special al Naţiunilor Unite, Christine Schraner Burgener, a avertizat că Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil din cauza loviturii de stat militare. În regiunea Kayin au fost semnalate confruntări cu grupul separatist Armata de Independenţă din Kachin. În plus, în zone din estul şi vestul Myanmarului, grupări militare locale sunt din ce în ce mai indignate de „brutalitatea armatei” în reprimarea protestelor.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând „fraude electorale” în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Citește și : UE se pregătește ‘să-l ardă la buzunar’ pe Lukaşenko

Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, fusese vizată de critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, era premier al Myanmarului din 2016. Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale.