DISTRIBUIȚI
Ministerul de Urgente Rus

Doi oameni au murit vineri într-un incendiu la o secţie de reanimare pentru pacienţii cu COVID-19 din Astrahan, în sudul Rusiei, informează agenţiile de presă ruse preluate de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unităţii locale a ministerului pentru situaţii de urgenţă, incendiul a fost anunţat la ora locală 10:07 (06:07 GMT) şi a fost controlat rapid. Reprezentantul Comisiei de Anchetă, responsabilă cu investigaţiile în astfel de cazuri în Rusia, informaţiile preliminare arată că incidentul a provocat două decese.


Citește și : Suedia cere din 28 decembrie un test negativ pentru toţi călătorii

Personalul de intervenţie a menţionat că este posibil să se fi produs un scurtcircuit la un aparat de respiraţie utilizat în secţia de reanimare pentru tratamentul celor grav bolnavi.

Nu este primul accident cu morţi în spitalele pentru COVID-19 din Rusia, de la începutul epidemiei. În august, în Vladikavkaz, capitala regiunii Osetia de Nord, nouă pacienţi spitalizaţi şi-au pierdut viaţa după spargerea unui furtun de oxigen. În iunie, un incendiu într-un spital din Riazan, la sud-est de Moscova, a dus la trei decese; cauza a fost un aparat de asistenţă respiratorie defect. În mai 2020, şapte oameni au murit în incendii în spitale din capitala rusă şi din Sankt Petersburg; şi atunci, focul s-a aprins din cauze similare.

Citește și : Purtarea măştii redevine obligatorie în spaţiile deschise din Spania

Rusia este printre ţările cu cele mai grave bilanţuri ale pandemiei de coronavirus. Potrivit AFP, gradul de vaccinare este scăzut, deoarece populaţia nu are încredere în serurile din producţia internă; în acelaşi timp, restricţiile sanitare nu sunt severe. Numărul deceselor legate de COVID-19 a depăşit 520.000, conform statisticilor oficiale ale agenţiei Rosstat.

Mortalitatea suplimentară a agravat criza demografică din Rusia, unde scăderea naturală a populaţiei în 2020 a fost de circa 500.000, iar în primul semestru din 2021 a depăşit 595.000.