DISTRIBUIȚI

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, şi ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, doi membri importanţi ai Guvernului de la Londra, au demisionat marţi seară, distanţându-se de premierul Boris Johnson, supus presiunilor intense pentru a se retrage de la putere  , informează mediafax.

Premierul Boris Johnson, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), este supus presiunilor pentru a se retrage. El a obţinut cu greu un vot de încredere în Partidul Conservator în iunie, pe fondul criticilor privind organizarea unor petreceri în birouri guvernamentale, în timpul pandemiei, prin încălcarea regulilor antiepidemice. În ultimele zile, presiunile s-au intensificat, în condiţiile în care Boris Johnson este acuzat că l-a promovat pe deputatul Chris Pincher în funcţia de adjunct al grupului parlamentar conservator, deşi acesta este vizat de o anchetă privind presupuse agresiuni sexuale.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

În acest context, ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, şi cel de Finanţe, Rishi Sunak, şi-au anunţat marţi seară demisiile, generând presiuni suplimentare asupra premierului Boris Johnson.

„Am vorbit cu premierul pentru a-l anunţa că demisionez din funcţia de ministru al Sănătăţii şi Asistenţei Sociale. Îmi este clar că situaţia nu se va schimba sub conducerea sa, prin urmare aţi pierdut şi încrederea mea. A fost un privilegiu enorm să exercit acest rol, dar regret că nu mai pot continua având conştiinţa împăcată”, a declarat Sajid Javid, potrivit cotidianului The Evening Standard.

„Publicul se aşteaptă ca Guvernul să fie condus în mod adecvat, competent şi serios. Recunosc că aceasta ar putea fi ultima mea funcţie ministerială, dar cred în standardele pentru care merită să luptăm şi de aceea demisionez”, a afirmat, la rândul său, Rishi Sunak, ministrul demisionar de Finanţe.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

Demisiile celor doi membri importanţi ai Guvernului de la Londra intervin după ce premierul Boris Johnson prezentase scuze pentru numirea deputatului Chris Pincher în funcţia de adjunct al liderului grupului parlamentar conservator. „A fost o greşeală şi este toată lumea afectată. Vreau să fie foarte clar că în instituţii nu este loc pentru cineva care este agresor sau care abuzează de poziţii de putere”, a declarat Boris Johnson, citat de postul de televiziune Sky News.