DISTRIBUIȚI
The Jerusalem Post

Televiziunea qatariotă Al-Jazeera a anunţat, duminică, suspendarea a doi jurnalişti care au făcut declaraţii controversate despre Holocaust într-un videoclip, informează France Presse, potrivit agerpres.

Videoclipul a fost de asemenea retras de pe site-ul în arabă al Al-Jazeera, AJ+, unde fusese postat pe 18 mai, precum şi din toate conturile grupului de pe reţelele sociale întrucât „contravine regulilor editoriale”, a declarat conducerea Al-Jazeera într-un comunicat.


Citeşte şi: Trump ameninţă Iranul: ‘Dacă vrea să se bată, va fi sfârşitul oficial!’

În înregistrarea video, cei doi jurnalişti susţin că „naraţiunea” despre naziştii care au ucis şase milioane de evrei în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945) a fost „adoptată de mişcarea sionistă”.

Şase milioane de evrei au fost exterminaţi de nazişti în această perioadă, mai ales în lagărele morţii precum Auschwitz, aminteşte AFP.

În videoclip, imagini ce arată persecuţia evreilor sub regimul nazist, precum şi fotografii ale celor executaţi erau însoţite de un comentariu cu întrebarea: „De ce să ne concentrăm doar asupra lor?”

Citeşte şi: Gărzii Revoluţionare iraniane NU îi este frică de-un război cu americanii

În videoclip se recunoaşte că „evreii, împreună cu alţii, s-au confruntat cu o politică de persecuţie sistematică care a culminat cu Soluţia Finală”.

În schimb, comentariul sugerează că evreii au reuşit „să pună accentul” pe suferinţele lor prin ceea ce autorii numesc acces la „resursele financiare şi mass-media”.

„Al-Jazeera dezaprobă complet acest conţinut ofensator şi reiterează că grupul nu va tolera acest gen de producţie”, a declarat directorul diviziei digitale a grupului qatariot, Yasser Bichr. El a cerut ca jurnaliştii să fie obligaţi să urmeze un stagiu antidiscriminare.