DISTRIBUIȚI
bankinfosecurity.com

Doi hackeri români au fost condamnați la închisoare de către un judecător federal din Statele Unite, după ce au lansat o serie de atacuri cibernetice în urma cărora mii de calculatoare au fost afectate în întreaga lume, relatează site-ul de știri Cleveland.com, potrivit mediafax.

Bogdan Nicolescu, în vârstă de 37 și Radu Miclaus, de aceeași vârstă, au primit sentințe de 20, respectiv 18 ani în închisoare.


Citeşte şi: ATAC cu rachete în apropiere de aeroportul din Bagdad: Şase militari sunt răniţi!

Procurorii federali au informat că grupul de hackeri al acestora a infectat peste 400.000 de calculatoare, multe fiind din Statele Unite.

Activitățile grupului de hackeri variau de la vânzări false de mașini în online la colectarea datelor personale, pe care ulterior le vindeau.

Nicolescu și Miclaus au fost arestați în București în septembrie 2016 și aduși în Statele Unite trei luni mai târziu.

Cei doi au fost găsiți vinovați pentru infracțiuni precum furt de identitate și complot pentru spălare de bani. Atacurile comise de aceștia erau desfășurate prin contaminarea cu viruși prin email sau alte mesaje online.

În 2016 Bayrob a devenit cea mai prolifică grupare care trimitea mailuri marcate ca spam, au informat procurorii.

Citeşte şi: Lidera Partidului de Centru va prelua un portofoliu important în guvernul de la Helsinki

Numele grupării a fost dat de compania de securitate cibernetică Symantec, care a descoperit virusul. Procurorii au mai adăugat că grupul și-a început activitatea în 2007, trimițând mailuri care păreau să fie din partea Western Union, Norton AntiVirus și IRS.

Odată ce accesau mailurile, persoanele erau redirecționate pe o pagină falsă de eBay controlată de Bayrob. Cumpărătorii nu și-au primit niciodată mașini și au pierdut zeci de mii de dolari, a mai informat FBI.

Ulterior, hackerii au început să colecteze date pe care le vindea apoi pe site-uri de pe darknet precum AlphaBay sau Silk Road. Datele includeau informații despre conturi bancare și numerele cardurilor de credit.