DISTRIBUIȚI

Poliţia bosniacă a arestat marţi doi foşti soldaţi sârbi acuzaţi de participare la uciderea a cel puţin 78 de civili bosniaci la începutul războiului din 1992-1995, a anunţat Parchetul de la Sarajevo, potrivit Reuters şi agerpres.

La un sfert de secol după ce Acordul de pace de la Dayton a pus capăt războiului din Bosnia dintre sârbii bosniaci, croaţii şi musulmanii bosniaci, soldat cu aproximativ 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate, mulţi criminali de război încă se află în libertate în ţara balcanică divizată pe criterii etnice.


Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Despot Dragan (56 de ani) şi Unčanin Bojko (51 de ani) sunt suspectaţi de încălcarea prevederilor Convenţiei de la Geneva privind protejarea civililor pe timp de război şi de crime împotriva umanităţii.

Cei doi au fost arestaţi în oraşul Banja Luka, din nord-vestul Bosniei. Ei sunt bănuiţi că, alături de alţi soldaţi, au scos civili bosniaci ce erau deţinuţi într-o şcoală din satul Velagic, i-au aliniat şi i-au împuşcat cu arme automate, ucigând cel puţin 78 dintre ei.

Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Corpurile victimelor au fost transportate cu mai multe camioane şi îngropate într-o groapă comună, de unde au fost exhumate în 1996.

În diferite perioade din războiul din Bosnia din 1992-1995, cele trei mari comunităţi – sârbii bosniaci, croaţii şi musulmanii bosniaci – s-au luptat succesiv între ele.