DISTRIBUIȚI
afp

Un tribunal din Hanoi a deschis luni procedurile împotriva a doi foşti miniştri vietnamezi ai informaţiilor acuzaţi de corupţie, care în această ţară se pedepseşte cu condamnarea la moarte, relatează DPA, potrivit agerpres.

Nguyen Bac Son, în vârstă de 66 de ani, care a ocupat funcţia de ministru al informaţiilor între 2011 şi 2016, a fost acuzat de „violarea reglementărilor privind managementul şi utilizarea capitalului public de investiţii” şi de „luare de mită”, potrivit rechizitoriului publicat de mass-media de stat.


Citește și: Exigențele Phenianului sunt OSTILE și NEPOTRIVITE

Truong Minh Tuan, 59 de ani, care a ocupat la început funcţia de adjunct al lui Son şi apoi l-a înlocuit, a fost suspendat în iulie, fiind confruntat cu aceleaşi acuzaţii.

Son a recunoscut că a primit mită trei milioane de dolari pentru facilitarea unei tranzacţii acum anulate în cadrul căreia operatorul de telefonie mobilă MobiFone ar fi achiziţionat o participaţie de 95% la compania TV Audio Visual Global (AVG).

Tuan a semnat decizia în timp ce lucra ca adjunct al lui Son şi a recunoscut că a primit mită 200.000 de dolari, a declarat poliţia. Procurorii afirmă că acordul a provocat o gaură de 284,4 milioane de dolari în bugetul Vietnamului.

Le Nam Tra, 58 de ani, fostul preşedinte al MobiFone, a fost arestat în iulie anul trecut şi acuzat de încălcarea managementului capitalului de stat în Vietnam, ceea ce a condus la „grave consecinţe”, potrivit acuzării.

Citește și: Nicolas Maduro acuză un diplomat american de COMPLOT

Pham Nhat Vu, preşedintele AVG, a fost de asemenea acuzat că a dat mită celor doi foşti miniştri şi altor oficiali ai MobiFone, iar acum se confruntă cu până la 20 de ani de închisoare.

Alţi zece inculpaţi vor apărea de asemenea la proces, programat să dureze până la 31 decembrie.

În ultimul an, Vietnamul a amplificat măsurile de combatere a corupţiei sub conducerea secretarului general al Partidului comunist (PCV) Nguyen Phu Trong. Numeroşi jucători importanţi din întreprinderile de stat, inclusiv executivi din domeniul petrolier, au fost condamnaţi.