DISTRIBUIȚI
TVP

Serviciile speciale poloneze au anunţat miercuri arestarea a doi membri ai unui „grup extremist” bănuit că pregătea atacuri cu explozibili şi arme împotriva musulmanilor din Polonia, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Este vorba de primele două arestări în rândul membrilor acestui grup, care pregătea acte de violenţă” în ţară, a declarat pentru France Presse Stanislaw Zaryn, purtător de cuvânt al coordonatorului serviciilor speciale. Identitatea celor doi suspecţi nu a fost dezvăluită.


Citește și: Jeanine Anez se proclamă președinte în Bolivia

Un comunicat al Agenţiei poloneze pentru securitate internă (ABW) menţionează că aceştia s-au mai aflat în colimatorul justiţiei în cadrul unei anchete privind pregătirea unui atac terorist împotriva parlamentului polonez, în 2013, folosind un vehicul blindat încărcat cu patru tone de explozibil. „Creierul” acestui proiect a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare.

Stanislaw Zaryn a mai explicat că grupul extremist, al cărui nume nu a fost divulgat, „se inspira din atacurile teroriste comise de Anders Breivik şi Brenton Tarrant”, în Norvegia, în 2011 şi respectiv în Noua Zeelandă în primăvara acestui an.

Citește și: ‘Acqua alta’ ISTORICĂ în Veneția

Cei doi suspecţi au fost arestaţi la Varşovia şi Szczecin (nord-vest). Poliţia antiteroristă a percheziţionat „mai multe locaţii” din centrul, sudul şi nord-vestul Poloniei, confiscând între altele „substanţe chimice ce permit confecţionarea unor cantităţi importante de explozibil”.

În Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori, majoritatea catolici, numărul musulmanilor este estimat la circa 20.000.