Doi dintre liderii „mişcării umbrelelor” din 2014 din Hong Kong au fost condamnaţi miercuri la 16 luni de închisoare pentru rolul lor în organizarea protestului de 79 de zile din metropola revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, transmit dpa şi AFP, scrie Agerpres.
Benny Tai (60 de ani) şi Chan Kinman (54 de ani), amândoi profesori respectaţi şi militanţi pentru democraţie, fuseseră găsiţi vinovaţi de conspiraţie, alături de alţi şapte lideri ai protestului din 2014.
Citește și : Liderul social-democraţilor finlandezi a fost ales preşedinte al Parlamentului
Doi dintre aceştia din urmă au fost la rândul condamnaţi miercuri la câte opt luni de închisoare pentru tulburarea ordinii publice, alţi doi au primit pedepse cu suspendare, iar liderul studenţilor, Tommy Cheung, a fost condamnat la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii, întrucât avea doar 20 de ani în momentul manifestaţiilor.
Pedeapsă cu suspendare a primit şi reverendul Chu Yiu-ming (75 de ani), care era acuzat tot de conspiraţie, dar s-a ţinut cont de îndelungatul său angajament faţă de serviciul public şi drepturile omului, inclusiv de asistenţa acordată unor militanţi din Piaţa Tiananmen să fugă din China, în 1989.
Chu Yiu-ming, Benny Tai şi Chan Kinman erau consideraţi „arhitecţii” mişcării umbrelelor, fiind cei care au propus iniţial protestul, în 2013, sub sloganul „Ocupaţi (districtul) central cu dragoste şi pace”.
În cazul deputatei Tanya Chan, a noua membră a grupului, găsită vinovată de tulburarea ordinii publice, sentinţa a fost amânată cu şase săptămâni, deoarece urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale pe creier.
Citește și : Manfred Weber, aproape un anonim în rândul electoratului german
Ideea protestului era de a „ocupa” cartierul de afaceri din Hong Kong pentru a obţine alegerea prin vot universal liber a preşedintelui guvernului local. Situaţia a „explodat” în toamna lui 2014, când poliţia a lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor. Cei trei lideri ai protestului au făcut apel la populaţie să se alăture revoltei „umbrelelor”, denumită astfel în referire la umbrelele folosite de manifestanţi pentru a se apăra de gaz.
Amnesty International i-a calificat pe cei patru condamnaţi încarceraţi drept „prizonieri de conştiinţă”, iar consulatul SUA şi-a exprimat „preocuparea faţă de decizia guvernului din Hong Kong de a lansa aceste urmăriri”.