DISTRIBUIȚI

Doi combatanţi britanici, luaţi prizonieri în Ucraina de către trupele ruse, au apărut luni la televiziunea de stat rusă şi au cerut să fie daţi la schimb pentru omul politic ucrainean prorus Viktor Medvedciuk (67 de ani), deţinut de autorităţile ucrainene, potrivit Reuters şi agerpres.

Nu se ştie cât de liber s-au exprimat cei doi bărbaţi – Shaun Pinner şi Aiden Aslin. Fiecare a vorbit separat, după ce au fost invitaţi să o facă de către un personaj neidentificat. Imaginile au fost difuzate de către postul de televiziune Rossia-24.


Citeşte şi: Ruşii au reluat bombardarea Mariupolului – Black News

Cei doi prizonieri i-au cerut premierului britanic Boris Johnson să intervină pentru aducerea lor acasă în schimbul eliberării de către Ucraina a politicianului prorus Viktor Medvedciuk, prezentat într-un videoclip difuzat cam la aceeaşi oră, luni, de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în care acesta cerea să fie dat la schimb pentru apărători şi locuitori din Mariupol.

Atât Pinner, cât şi Aslin au luptat de partea ucraineană în Mariupol, care acum este aproape în întregime sub controlul trupelor ruse.

Bărbatul neidentificat care apare în înregistrarea de la televiziunea rusă le-o arată celor doi britanici, pe un telefon mobil, pe soţia lui Medvedciuk, Oksana, făcând apel în weekend pentru ca soţul său să fie schimbat cu ei.

În apelul difuzat de SBU, Viktor Medvedciuk spune: „Mă adresez preşedintelui rus Vladimir Putin şi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu cererea de a fi dat la schimb de către partea ucraineană cu apărători şi locuitori ai Mariupolului”. Videoclipul nu este datat, iar Medvedciuk apare îmbrăcat în haine negre, aşezat la o masă, potrivit AFP.

Potrivit agenţiei de presă Unian, Viktor Medvedciuk s-ar referi la „apărători şi locuitori din Mariupol care nu pot ieşi de acolo în siguranţă printr-un coridor umanitar”.

La trei zile după invazia rusă, Ucraina a anunţat că Medvedciuk, care era consemnat în arest la domiciliu, a fugit. El fusese plasat în arest la domiciliu în mai 2021 şi acuzat de înaltă trădare, iar, ulterior, de sprijinire a terorismului.

Lider al partidului prorus ‘Platforma de opoziţie – Pentru viaţă’, Viktor Medvedciuk afirmă că Putin este naşul fiicei sale şi neagă acuzaţiile care îi sunt aduse.

„Înţeleg situaţia”, a spus Pinner, care părea obosit şi nervos, după ce i s-a arătat înregistrarea cu soţia lui Medvedciuk.

„Aş dori să fac apel la guvern să mă trimită înapoi acasă. Mi-ar plăcea să-mi revăd soţia”, a spus el.

Pinner a facut un apel direct către premierul Boris Johnson în numele său şi al lui Aslin.

„Încercaţi să ne schimbaţi pe mine şi pe Aiden Aslin pentru Medvedciuk. Evident că aş aprecia foarte mult ajutorul dumneavoastră în această problemă”, a spus el, admiţând că vorbeşte puţin rusa şi că a fost tratat bine.

Citeşte şi: Stat Islamic promite răzbunarea morţii liderului său şi îndeamnă la noi atacuri teroriste în Europa – Black News

Bărbatul neidentificat a fost apoi arătat vorbind cu Aslin, care stătea pe un scaun purtând un tricou cu emblema batalionului ucrainean Azov.

„Cred că Boris trebuie să asculte ce a spus Oksana (soţia lui Medvedciuk)”, a afirmat Aslin, care părea şi el nervos. „Dacă lui Boris Johnson îi pasă cu adevărat de cetăţenii britanici, aşa cum spune, atunci el va ajuta”, a mai adăugat acesta.