DISTRIBUIȚI
afp

Doi germani suspectaţi că au vrut să adere la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) au fost arestaţi în Egipt, iar unul dintre ei a fost deja deportat în Germania, au declarat vineri surse de securitate egiptene, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Germanul deportat, un student în vârstă de 24 de ani de la o universitate islamică din Arabia Saudită, a fost arestat în decembrie anul trecut pe aeroportul din Cairo, potrivit aceloraşi surse.


Citeşte şi: Proteste de amploare în Argentina. Oamenii s-au săturat de austeritatea lui Macri!

Autorităţile egiptene au decis să-l trimită înapoi în Germania după ce acesta a acceptat să renunţe la cetăţenia egipteană (şi să o păstreze pe cea germană) şi după ce s-a constatat că bărbatul nu a comis nicio infracţiune pe teritoriul egiptean.

Un alt german de 18 ani a fost arestat la sosirea pe aeroportul din Luxor din sudul ţării, potrivit surselor de securitate egiptene.

Bărbatul, care a fost dat dispărut timp de câteva săptămâni în Egipt, a fost reţinut după ce asupra sa au fost găsite hărţi cu Sinaiul de Nord, un centru al militanţilor islamişti. Autorităţile egiptene au descoperit că bărbatul a venit din Egipt pentru a se alătura extremiştilor din Sinaiul de Nord.

Citeşte şi: SUA au început retragerea militară din Siria

Procedurile erau încă în curs de desfăşurare vineri pentru deportarea sa în Germania, potrivit aceloraşi surse.

Pe 7 ianuarie, guvernul de la Berlin a anunţat că doi cetăţeni germani au dispărut în Egipt de câteva zile. Atunci, autorităţile egiptene nu au dorit să facă o declaraţie oficială, însă o sursă de securitate a afirmat că „niciun german nu a fost reţinut” în Egipt.

Egiptul se confruntă cu grupări extremiste, între care Stat Islamic, mai ales după destituirea de către armată a preşedintelui islamist ales Mohamed Morsi în 2013, urmată de o represiune împotriva susţinătorilor fostului şef de stat.