DISTRIBUIȚI
France 24

Doi din cei şapte candidaţi la alegerile prezidenţiale din Iran şi-au anunţat miercuri retragerea din competiţie, cu mai puţin de 48 de ore înainte de debutul scrutinului, transmite AFP, potrivit agerpres.

Primul care a făcut acest anunţ a fost Mohsen Mehralizadeh, fost vicepreşedinte şi unul din cei doi reformatori aflaţi în cursă.


Citește și: Primele raiduri aeriene în Gaza după armistiţiul din 21 mai – Black News

Informaţia, venită mai întâi prin agenţia oficială IRNA, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al campaniei lui Mehralizadeh, citat de agenţia ISNA.

Din cei şapte aspiranţi la succesiunea moderatului Hassan Rouhani, care nu mai putea candida după două mandate consecutive, Mehralizadeh era singurul care nu depăşea pragul de 1% din intenţiile de vot, conform institutului de sondaj Ispa.

Al doilea candidat care a renunţat la candidatură este deputatul Alireza Zakani, unul din cei cinci ultraconservatori în competiţie. El şi-a anunţat susţinerea pentru şeful Autorităţii judiciare, Ebrahim Raissi, potrivit site-ului televiziunii de stat. ‘Sper că în ţară vor fi întreprinse reforme fundamentale odată cu alegerea sa’, a declarat Zakani cu referire la Raissi.

Retragerile sunt frecvente în campaniile prezidenţiale din Iran, unde ralierile de ultim moment ale unor candidaţi le pot aduce ulterior acestora posturi în guvern.

Ultraconservator fără prea multă charismă, prezentându-se drept campion al luptei anticorupţie şi apărător al claselor defavorizate, Raissi este marele favorit al scrutinului, având în vedere scorul de 38% obţinut în urmă cu patru ani şi absenţa unui adversar de marcă după descalificarea mai multor personalităţi politice.

Citeşte şi: Coronavirusul se afla în SUA încă din decembrie 2019 – Black News

Scrutinul de vineri va avea loc în timp ce la Viena se desfăşoară negocieri între Republica islamică şi comunitatea internaţională pentru salvarea acordului privind programul nuclear iranian, şi pe fond de nemulţumire generală faţă de grava criză economică şi socială din ţară.

Conform puţinelor sondaje disponibile, absenteismul ar putea depăşi recordul înregistrat la legislativele din 2020, când 57% din electorat nu s-a prezentat la vot.