DISTRIBUIȚI
Pixabay

Poliţia turcă a arestat doi cetăţeni britanici de origine irakiană acuzaţi că au făcut „propagandă teroristă” în favoarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunţat vineri agenţia particulară de presă DHA preluată de AFP, potrivit agerpres.

Cei doi fraţi au fost reţinuţi la sosirea lor, joi, pe aeroportul din Dalaman, în sud-vestul Turciei, din cauză că aveau un „comportament suspect”.


Citeşte şi: Fondatorul sectei Aum, organizatorul atentatului cu sarin din metroul din Tokyo a fost executat

Poliţiştii le-au verificat telefoanele şi conturile de pe reţelele de socializare şi au decis reţinerea lor după ce au descoperit propagandă în favoarea PKK. Vineri, un judecător a ordonat plasarea lor în arest preventiv.

PKK, care a lansat în 1984 o revoltă împotriva Ankarei soldată cu peste 40.000 de morţi până în prezent, este considerată organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de Uniunea Europeană şi de SUA.

Citeşte şi: Un parlamentar german a fost ‘momit’ de serviciile secrete chineze

Mai mulţi cetăţeni străini sunt încarceraţi în momentul de faţă în Turcia sub acuzaţia de activităţi „teroriste”. Unele cazuri au generat însă vii tensiuni diplomatice, cum a fost cel al pastorului american Andrew Brunson, arestat în octombrie 2016 şi urmărit pentru presupuse legături atât cu PKK cât şi cu reţelele predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA şi considerat de autorităţile turce artizanul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.