DISTRIBUIȚI
B365

Poliţia cehă a anunţat joi că a arestat în ajun doi cetăţeni străini la solicitarea Austriei, unde un irakian, suspectat de ‘atacuri teroriste’ în Germania, fusese arestat luni, transmite AFP, potrivit Agerpres.

”Putem confirma că poliţia de frontieră a arestat ieri (miercuri), pe aeroportul Vaclav Havel din Praga, doi străini pe baza unui mandat de arestare european emis de Oficiul federal pentru protecţia Constituţiei şi lupta contra terorismului de la Viena”, a indicat poliţia cehă pe Twitter.


Citește și : 40 de copii, ucişi în ultimul an în manifestaţiile desfăşurate în Fâşia Gaza (UNICEF)

Arestaţi la scurt timp după sosirea lor în Republica Cehă, cei doi au fost plasaţi în detenţie, iar autorităţile cehe au luat legătura cu cele austriece în acest caz. Un tribunal ceh trebuie să ia o decizie în legătură cu eventuala lor extrădare.

Contactată de AFP, purtătoarea de cuvânt a poliţiei cehe, Eva Kropacova, nu a dorit să precizeze identitatea celor două persoane şi natura presupuselor infracţiuni care le sunt imputate.

La Viena, ministrul austriac de interne Herbert Kickl a indicat joi că ”doi presupuşi terorişti au fost arestaţi la Praga, în Republica Cehă, ei formând o celulă comună” alături de cetăţeanul irakian arestat luni.

Acesta, în vârstă de 42 de ani, este bănuit de ”atacuri teroriste” după ce a desfăşurat acte de sabotaj asupra reţelei feroviare din Germania în octombrie şi decembrie 2018.

Cele două incidente distincte de pe reţeaua feroviară germană nu s-au soldat cu victime sau pagube materiale majore, dar ”numai o eroare tehnică a împiedicat crimele planificate”, conform unui comunicat al Parchetului din Viena.

Potrivit procurorilor din Munchen şi Berlin şi poliţiei din landul Bavaria, suspectul are ”simpatii manifeste” faţă de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

Citește și : ‘Prima definiţie internaţională’ a sexismului, adoptată de Consiliul Europei