DISTRIBUIȚI

Doi bărbaţi au fost inculpaţi miercuri seara pentru complicitate la asasinarea în 2017 a jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, care ancheta corupţia din ţara sa, a anunţat un judecător, transmite AFP, potrivit agerpres.

Robert Agius şi Jamie Vella, ambii în vârstă de 37 de ani, sunt acuzaţi că au furnizat bomba care a făcut să explodeze maşina jurnalistei. Cei doi sunt cunoscuţi poliţiei malteze pentru legăturile lor cu crima organizată de pe insulă.


Citeşte şi: O echipă de medici români a ajuns în capitala Slovaciei

Agius şi Vella au fost inculpaţi miercuri, împreună cu alte două persoane, şi pentru asasinarea în 2015 a avocatului Carmel Chircop.

Jurnalista bloggeriţă Daphne Caruana Galizia, care denunţa pe blogul său Running Commentary corupţia endemică din Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său, în apropierea casei unde locuia.

În decembrie 2017, trei bărbaţi cu cazier judiciar încărcat – fraţii Alfred şi George Degiorgio, şi Vincent Muscat – au fost arestaţi şi inculpaţi sub acuzaţia că au fabricat, amplasat şi declanşat bomba ucigaşă.

Marţi, Vincent Muscat a pledat, pe neaşteptate, vinovat în cursul unei audieri preliminare şi a fost condamnat la 15 ani de detenţie de tribunalul din La Valletta. Este prima condamnare în acest dosar care a şocat Malta şi întreaga lume.

Citeşte şi: EMA a început analizarea medicamentului Regdanvimab

În urma informaţiilor furnizate de Vincent Muscat au fost arestaţi marţi Jamie Vella şi Robert Agius. Ei fuseseră reţinuţi de poliţie în decembrie 2017, dar eliberaţi ulterior. Miercuri, ei s-au declarat nevinovaţi. Vella, în prezent pozitiv la coronavirus, s-a prezentat în faţa instanţei îmbrăcat cu un combinezon de protecţie.

‘Suntem în măsură astăzi să spunem că, în lumina elementelor pe care le deţinem despre uciderea Daphnei Caruana Galizia, toate persoanele implicate – autori sau complici – sunt acum arestate şi inculpate de tribunal’, a comentat în faţa presei comisarul de poliţiei al Maltei, Angelo Gafa.