DISTRIBUIȚI
Sky News

Doi bărbaţi au fost inculpaţi pentru uciderea jurnalistei Lyra McKee, împuşcată mortal în Irlanda de Nord în timpul unor confruntări între disidenţi republicani şi forţele de ordine, în aprilie 2019, a anunţat poliţia locală, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Cei doi, de 21 şi 33 de ani, au fost de asemenea inculpaţi pentru posesie de armă de foc şi muniţii cu intenţia de a pune în pericol viaţa altuia, pentru participare la o revoltă, posesie de cocteiluri Molotov şi incendiere, a precizat poliţia într-un comunicat, joi seara.


Citeşte şi: Ucraina, vecina României, se prăbușește din cauza politicii dezastruoase a președintelui Zelensky! – Black News

Ei trebuie să compară vineri în faţa unui tribunal din Londonderry, împreună cu un al treilea bărbat, de 20 de ani, inculpat pentru posesie de cocteiluri Molotov şi participare la o revoltă.

Un al patrulea bărbat, de 19 ani, a fost pus în libertate.

Toţi patru au fost arestaţi miercuri în Londonderry (Derry pentru naţionaliştii irlandezi), oraş situat la frontiera irlandeză.

Ancheta asupra uciderii jurnalistei Lyra McKee a dus la inculparea pentru omucidere, la mijlocul lui februarie 2020, a unui suspect de circa 50 de ani, Paul McIntyre. Potrivit avocatului său, el a fost inculpat după ce a strâns cartuşe printre care şi cel al glonţului legat de crimă, însă nu el este cel care a tras. Arma crimei a fost găsită şi identificată la mijlocul lui iunie.

Apoi, în iulie 2020, un bărbat de 27 de ani a fost inculpat pentru încălcarea legislaţiei asupra armelor.

Lyra McKee, 29 de ani, a fost ucisă cu focuri de armă pe 18 aprilie 2019, în cartierul catolic Creggan din Londonderry.

Un grup disident republican, Noua IRA, şi-a recunoscut responsabilitatea în uciderea tinerei femei, într-o declaraţie pentru cotidianul The Irish News, argumentând că ea „se afla de partea inamică”, cu referire la forţele poliţiei. Grupul a prezentat „scuze sincere şi totale” apropiaţilor ei.

Decesul jurnalistei Lyra McKee a provocat o vie emoţie, resuscitând amintirea perioadei de conflicte armate („The Troubles”) care au sfâşiat provincia britanică a Irlandei de Nord timp de trei decenii.

Citeşte şi:Franţa ANULEAZĂ o gală la Washington, după ce a pierdut ‘contractul secolului’ – Black News

Aceste violenţe între republicanii naţionalişti (majoritatea catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialiştii unionişti (majoritatea protestanţi), apărători ai menţinerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, violenţe ce au implicat şi armata britanică, s-a soldat cu circa 3.500 de morţi, până la semnarea acordului de pace din Vinerea Mare, în 1998.

Acordul a impus atunci retragerea forţelor britanice şi dezarmarea Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Însă republicani disidenţi, care luptă pentru reunificarea Irlandei cu armele, cum face şi gruparea Noua IRA înfiinţată în 2012, rămân activi.