DISTRIBUIȚI

sursa foto:  breitbart.com

Doi arabi israelieni au fost inculpaţi vineri de un tribunal din Haifa (nord) pentru contacte cu un „agent străin” membru al grupării Statul Islamic şi pentru posesie ilegală de arme, a anunţat securitatea internă israeliană citată de AFP, conform agerpres.

Cei doi suspecţi, care sunt fraţi, au fost arestaţi în iulie pentru susţinerea SI, a precizat Shin Beth într-un comunicat.


Unul din cei doi fraţi, Mahmoud Abdel Karim Kassem Jabarin, în vârstă de 25 de ani, s-a aflat în contact cu un alt arab israelian care locuise în acelaşi orăşel din centrul Israelului, Umm Al-Fahm, şi care era membru al Statului Islamic din Siria. Potrivit Shin Beth, celălalt frate, Naim Jabarin, de 20 de ani, jurase credinţă liderului autoproclamat al SI, Abu Bakr al-Baghdadi.

Citește și: Rusia ‘bagă sula-n coaste’ Europei. Ordinul vine direct de la Putin

La percheziţia efectuată la cei doi fraţi, agenţii israelieni au găsit un pistol mitralieră, se adaugă în comunicat.

Cei trei arabi israelieni care au împuşcat mortal doi poliţişti israelieni la 14 iulie lângă Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de est veniseră tot din Umm Al-Fahm. În urma acelui incident, încheiat cu uciderea celor trei atacatori, Israelul a decis să instaleze detectoare de metale la intrarea pe esplanadă, declanşând două săptămâni de tensiuni aprinse cu palestinienii.

Citește și: ALERTĂ la Londra. Stația de metrou Oxford Circus a fost ÎNCHISĂ și EVACUATĂ – FOTO/VIDEO

Shin Beth îi consideră pe simpatizanţii SI, grupare clasificată drept teroristă de Israel, o „gravă ameninţare la adresa securităţii”.

Potrivit cotidianului Haaretz, la sfârşitul lui 2016 un număr de 83 de persoane, în majoritate arabi israelieni, se aflau în închisori în Israel pentru „activităţi inspirate de mişcările jihadiste”. Majoritatea au fost arestate pentru contacte pe internet cu militanţi ai SI din străinătate sau pentru pregătirea de atentate, alţii au fost reţinuţi în timp ce încercau să ajungă în Irak şi Siria sau, în număr mai mic, la revenirea din aceste ţări.

Shin Beth estimează că în jur de 50 de arabi israelieni luptă în momentul faţă de partea SI în Siria şi Irak.