DISTRIBUIȚI

Un tribunal din Moscova l-a condamnat, marţi, la doi ani şi jumătate de închisoare, pe un bărbat care a vandalizat un celebru tablou aflat într-un prestigios muzeu moscovit, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citate de AFP, scrie News.ro .

În mai 2018, Igor Podgorin a spart geamul de protecţie a picturii cunoscută sub numele de „Ivan cel Groaznic şi fiul său la 16 noiembrie 1581”, care a fost pictat între 1883 şi 1885 şi expus la Galeria Tretiakov din Moscova.


Citește și : Venezuela începe să fiarbă – Trupe ale lui Maduro şi Guaido se apropie de o confruntare la Caracas

Ruptă în trei locuri, pânza a fost retrasă din sala unde era expusă, pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Igor Podgorin a declarat iniţial Poliţiei că a acţionat sub influenţa alcoolului.

În timpul procesului său, el a declarat totuşi că a vrut să distrugă pânza pentru că era vorba, potrivit acestuia, de o „minciună” care afectează reputaţia primului ţar rus, Ivan cel Groaznic.

Galeria Tretiakov găzduieşte în prezent o importantă expoziţie cu lucrări semnată de Ilya Repin, însă tabloul vandalizat lipseşte din cauză că este în curs de a fi restaurat.

Opera a fost deja ţinta unui atac în 1913, atunci când un bărbat a sfâşiat-o cu un cuţit. Ilya Repin, care era în epocă în viaţă, a participat la restaurarea picturii, protejată de atunci de o vitrină.

Citește și : Juan Guaido: ‘Faza finală’ de a răsturna regimul Maduro a început (VIDEO)

Mai mulţi responsabili politici ruşi au pledat pentru reabilitarea ţarului Ivan al IV-lea, care a primit numele de „Teribil” din cauza regimului său despotic şi a înfiinţării Poliţiei secrete care a instaurat teroarea şi a executat mii de persoane.

În iunie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că uciderea fiului său de către Ivan cel Groaznic a fost „o legendă” folosită de Occident contra Rusiei.