DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Chinese staff members adjust U.S. and Chinese flags before the opening session of trade negotiations between U.S. and Chinese trade representatives at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China February 14, 2019. Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS/File Photo

Doi americani reţinuţi în China de trei ani de zile, în urma unor acuzaţii de spălare de bani formulate împotriva părinţilor lor, au fost autorizaţi să părăsească teritoriul chinez, au anunţat marţi Beijingul şi Washingtonul relatează AFP, scrie news.ro

Niciun motiv nu a fost prezentat pentru a explica ridicarea bruscă a restrcţiilor care-i vizau pe Victor Liu şi pe sora sa, Cynthia, amândoi majori, al căror tată a fugit din Chna, unde este suspectat de fraudă bancară.


Citește și : Pfizer pregăteşte o pastilă anti-COVID-19

Diplomaţia chineză a confrmat că cei doi americani au părăsit China.

Interdicţia părăsirii teritoriului chinez care-i viza pe Victor şi Cynthia Liu a fost justificată prin voinţa de ”a face lumină” asupra ”acuzaţiilor de spălare de bani” care-i vizau pe prinţii acestora, a dat asigurări marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Mama lor, Sandra Han, făcea, de asemenea, obiectul unei interdicţii de a părăsi China.

Nici Beijingul şi nici Washingtonul nu au furnizat, însă, detalii despre situaţia actuală.

Victor şi Cynthia Liu declarau în 2018 cotidianului american The New York Times (NYT) că poliţia chineză, care i-a reţinut, voia să-l oblige pe tatăl lor, Liu Changming, să se predea justiţiei.

Un fost cadru de rang înalt la banca de stat Bank of Communications, Liu Changming este acuzat de faptul că a comis una dintre cele mai mari fraude bancare din China, prin împrumuturi ilegale în valoare de 1,2 miliarde de euro pe care le-a acordat unor promotori imobiliari.

Citește și : UE deblochează 5,4 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre

”Ne opunem folosirii interdicţiilor de ieşire de pe teritoriu împotriva unor persoane care nu sunt, ele însele, acuzate” de infracţiuni, a subliniat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Întoarcerea lui Meng Wanzhou în China, în weekend, a coincis cu eliberarea de către China a doi canadieni care au fost arestaţi imediat după arestarea directoarei Huawei, o coincidenţă interpretată de către numeroşi observatori drept o ”dilplomaţie a ostaticilor” între Beijing şi Washngton.