DISTRIBUIȚI

Doi americani, printre care o femeie care fusese deja arestată vineri şi apoi eliberată pe cauţiune, au fost arestaţi în Guatemala având asupra lor 166 de artefacte mayaşe precolumbiene, a anunţat luni justiţia din această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

„Stephanie Allison Jolluck şi Giorgio Salvador Rossilli au fost arestaţi în flagrant delict în timp ce transportau într-un vehicul 166 de artefacte (mayaşe) care, potrivit unui arheolog de la Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural, sunt autentice în proporţie de 90%”, a precizat parchetul într-un comunicat.


Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

Rossilli, în vârstă de 62 de ani, şi Jolluck, de 49 de ani, ambii rezidenţi în Guatemala, au fost arestaţi duminică seara în oraşul turistic Antigua Guatemala, situat la 45 kilometri sud-vest de capitală, în cadrul unei anchete privind traficul cu obiecte arheologice.

Autorităţile nu au precizat din ce perioadă sunt artefactele şi nici regiunea din care acestea provin.

Jolluck fusese arestată pentru prima dată vineri pe aeroportul internaţional din capitala Guatemalei, în timp ce încerca să părăsească ţara cu două piese arheologice din piatră cioplită de origine mayaşă.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

Acuzată de „trafic cu comori naţionale”, americanca a fost totuşi eliberată pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara şi de a se apropia de locurile de unde pot fi achiziţionate piese arheologice.

Civilizaţia mayaşă, care se întindea din sudul Mexicului de astăzi până în El Salvador, trecând prin actualele teritorii ale statelor Guatemala, Honduras şi Belize, a atins apogeul în timpul „perioadei clasice”, între anii 250 şi 900 e.n., apoi a intrat în decădere între anii 900 şi 1200.