DISTRIBUIȚI

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a dispus joi efectuarea unui control la Batalionul 22 de menţinere a păcii şi la Brigada 1″Moldova” pentru a investiga plecarea unui grup de militari din aceste unităţi la exerciţiul militar „Rapid Trident 2017′ din Ucraina, la care participă de asemenea militari americani şi din alte ţări membre ale NATO şi din Parteneriatul pentru Pace, relatează portalul Deschide.md, conform agerpres.

Igor Dodon i-a ameninţat cu retrogradarea pe cei care nu s-au subordonat deciziei sale de „a sta acasă”, după cum rezultă dintr-o postare pe Facebook a consilierului său Ion Ceban.


„Noaptea, poate chiar după miezul nopţii, au publicat în Monitorul Oficial hotărârea de guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanţilor efectivului armatei naţionale la exerciţiile militare din Ucraina. (…) Reiterăm, deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanţe este contrară prevederilor constituţionale, dar şi a altor legi ale Republicii Moldova. Hotărârea de guvern a fost suspendată prin decret de către preşedinte imediat după publicare”, tot după miezul nopţii, afirmă consilierul prezidenţial.

Citeşte şi: Bilanţ provizoriu după trecerea uraganului Irma prin Caraibe. Cel puţin nouă morţi şi peste 30 de răniţi – FOTO/VIDEO

Potrivit acestuia, „preşedintele a dispus prin ordin să fie efectuat un control la unităţile militare pentru a investiga minuţios situaţia, prezenţa sau absenţa militarilor şi a lua deciziile ce se impun, în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv retrogradarea celor responsabili” pe scară ierarhică, a scris Ceban.

Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri participarea militarilor moldoveni la aplicaţiile „Rapid Trident” din Ucraina, chiar dacă anterior Igor Dodon anunţase că interzice contingentului de militari să participe la aceste manevre. Premierul Pavel Filip a subliniat în acest context că „executivul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităţilor armatei naţionale”.

Citeşte şi: EXPLOZIE la un oficiu poştal din SUA. Cel puţin o persoană a fost rănită – FOTO

Astfel, un contingent de 57 de militari din cadrul armatei Republicii Moldova participă la exerciţiile multinaţionale care încep joi în Ucraina, în pofida opoziţiei preşedintelui Igor Dodon, relatează Radio Chişinău.

Potrivit comandantului contingentului moldovean, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţă, scopul aplicaţiilor este consolidarea capacităţilor de apărare ale armatei şi instruirea militarilor în vederea participării în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

La exerciţiul „Rapid Trident 2017′ participă aproximativ 2.500 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Turcia, Ucraina şi Statele Unite, potrivit aceluiaşi post de radio.