DISTRIBUIȚI

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins oficial candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al apărării, subliniind că nu va aproba candidatura unui ‘neprofesionist’ în acest post, informează miercuri Radio Chişinău, conform agerpres.

Igor Dodon a mai declarat că se va opune şi iniţiativei Partidului Democrat al Republicii Moldova (PDM) de a revizui Constituţia astfel încât textul ei să menţioneze explicit că orientarea strategică a republicii este integrarea europeană. El susţine că vectorul politicii externe trebuie stabilit prin referendum.


Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că i-a răspuns oficial premierului Pavel Filip, anunţându-l că respinge candidatura propusă. El a anunţat că i-a propus premierului Pavel Filip o altă candidatură pentru acest post, cea a lui Victor Gaiciuc, care a mai deţinut această funcţie anterior.

Totodată, Igor Dodon l-a acuzat pe liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, de tentative de subminare a instituţiei prezidenţiale, prin încercarea de a-i limita prerogativele, acuzaţie respinsă de democraţi.

‘Dacă veţi insista în continuare pe persoane incompetente, indiferent de câte ori le veţi promova şi indiferent de deciziile Curţii Constituţionale pe care o controlaţi şi care s-a transformat în filiala PDM şi a lui Plahotniuc, eu astfel de decrete nu o să semnez. De aceea, ori acceptaţi profesionişti, ori vedeţi care ar fi o altă soluţie’, a declarat Igor Dodon.

Citeşte şi: CHITARISTUL GOL şi-a câştigat momentul său de glorie în timpul protestelor din Paris – VIDEO

Solicitată de Radio Chişinău, consiliera lui Pavel Filip, Stela Nistor, a declarat că acesta va veni cu o reacţie în cadrul unei şedinţe a guvernului.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 12 septembrie, că alianţa de guvernare va propune şi a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al apărării. Experţi subliniază că preşedintele are dreptul să refuze o singură dată candidatura la funcţia de ministru propusă de premier, o a doua respingere însemnând o încălcare a Constituţiei.