DISTRIBUIȚI
INQUAM_Adel_Al-Haddad_

Noii miniştri desemnaţi de alianţa de guvernare de la Chişinău au depus miercuri jurământul de învestire, decretele de numire a acestora în funcţie fiind semnate de şeful legislativului, Andrian Candu, care exercită interimar funcţia de preşedinte al ţării, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, relatează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

‘Trei repere sunt importante şi trebuie să le aveţi în vedere: instituţiile statului să funcţioneze, demnitarii să aibă simţul datoriei, funcţionarii şi demnitarii să fie profesionişti’, a declarat Andrian Candu în cadrul ceremoniei de învestire.


Citeşte şi: Un neonazist american, condamnat la 5 ani de închisoare pentru terorism

Premierul Pavel Filip a declarat că aceste numiri fac parte din reforma de administraţiei publice iniţiată de cabinetul său.

‘Aveţi experienţa şi practica necesare pentru a face faţă lucrurilor. Această nouă formulă guvernamentală este una care se încadrează perfect în dimensiunea tehnocrată’, a spus Pavel Filip.

Astfel, în funcţia de vicepremier pentru reintegrare a fost numită Cristina Lesnic. Portofoliul economiei şi infrastructurii i-a fost încredinţat fostului premier Chiril Gaburici. Noua şefă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale este Svetlana Cebotari, directoarea Centrului de Transfuzie a Sângelui. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului va fi condus de Liviu Volconovici, rectorul Universităţii Agrare din Chişinău. Ministru de externe a fost numit Tudor Ulianovschi, ambasadorul Republicii Moldova la Geneva, iar la conducerea Ministerului Justiţiei vine Alexandru Tănase, fost preşedintele al Curţii Constituţionale. Noua funcţie de vicepremier pentru integrare europeană va fi ocupată de fostul premier Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM).

Tot miercuri, Andrian Candu a promulgat – în calitate de preşedinte interimar al republicii – proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscut şi ca legea anti-propagandă, potrivit unui comunicat al parlamentului, citat de Radio Chişinău şi Deschide.md.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic pe ţărmul Hondurasului! Autorităţile au emis alertă de tsunami

Proiectul interzice indirect retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic din Federaţia Rusă, iar Igor Dodon a refuzat în mod repetat să semneze decretul de promulgare a acestei legii, pentru care a şi fost suspendat temporar – pentru a treia oară – din funcţie de către Curtea Constituţională.

Autorii legii, deputaţi ai Partidului Democrat (aflat la guvernare), au argumentat-o drept o necesitate pentru protejarea securităţii informaţionale a Republicii Moldova.

Curtea Constituţională a stabilit săptămâna trecută că refuzul deliberat al preşedintelui Igor Dodon de a numi noii membri ai guvernului la propunerea repetată a prim-ministrului şi de a promulga o lege pentru care parlamentul şi-a reconfirmat votul constituie o încălcare a obligaţiilor constituţionale şi i-a suspendat temporar atribuţiile în fiecare caz în parte.