DISTRIBUIȚI
ARCHIV - Soldaten in der Grundausbildung marschieren am 01.11.2016 über das Gelände der Marinetechnikschule (MTS) in Parow (Mecklenburg-Vorpommern) bei Stralsund. Die Unterhändler der Jamaika-Parteien setzen nach Ansicht des Bundeswehrverbands die Zukunft der Truppe aufs Spiel. (zu dpa "Bundeswehrverband: Jamaika spielt mit der Zukunft der Truppe" vom 11.11.2017) Foto: Stefan Sauer/dpa-Zentralbild/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Doar unul din trei germani are încredere în Bundeswehr, armata ţării, relevă un studiu citat vineri de dpa, potrivit agerpres.

Există preocupări majore mai ales în ce priveşte echipamentele armatei, potrivit sondajului realizat de Infratest Dimap pentru postul public ARD.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Doar 8% din respondenţi au afirmat că au încredere sau foarte mare încredere că actualul nivel de echipare al militarilor germani este suficient pentru a-şi îndeplini misiunea, în timp ce 85% au exprimat un nivel scăzut de încredere în această privinţă sau au spus că nu au deloc încredere.

Un total de 38% dintre cei intervievaţi s-au declarat încrezători că Bundeswehr poate respinge un posibil atac asupra teritoriului NATO, în alianţă cu partenerii săi, iar o mică majoritate de 54% au afirmat că nu au prea multă sau nu au deloc încredere în acest aspect.

De asemenea, o majoritate de 60% dintre germani au doar puţină sau nu au deloc încredere că Bundeswehr a luat măsurile adecvate împotriva proliferării ideilor extremiste de dreapta în rândurile sale. Doar 28% au exprimat o părere pozitivă în acest sens.

În ce priveşte Bundeswehr în ansamblu, doar 35% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere sau mare încredere în armată.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Potrivit ARD, această cifră este cea mai mică din toate sondajele similare realizate din 1998 încoace. Cel mai recent când a fost pusă această întrebare într-un sondaj, în septembrie 2020, 59% dintre respondenţi au spus că au încredere sau mare încredere în Bundeswehr.

Sondajul a fost realizat între 30 ianuarie şi 1 februarie pe un eşantion de 1328 de germani, cu o marjă de eroare de plus sau minus două până la trei puncte procentuale.