DISTRIBUIȚI
Timpul.md

Trei formaţiuni care concurează în campania pentru alegerile parlamentare din 24 februarie în Republica Moldova ar trece pragul electoral pe liste de partid, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din republică, informează marţi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Acestea sunt Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care ar acumula 40% din numărul total de voturi, Partidul Democrat (PD) şi blocul electoral ACUM (compus din Partidul Acţiune şi Solidaritate, PAS, şi ‘Platforma Demnitate şi Adevăr’, PPDA), care ar obţine aproape 16% din sufragii fiecare.


Citește și: Incident armat în SUA. Patru polițiști au fost împușcați! FOTO/VIDEO

Pentru a accede în parlamentul de la Chişinău, pragul electoral pentru un partid este de 6%, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format, de 8%.

Aproape 20% dintre cei intervievaţi nu au exprimat nicio opţiune în perspectiva viitoarelor alegeri.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 55,4% dintre cei chestionaţi au declarat că se vor prezenta la urne, 27,1% au spus că probabil se vor prezenta, 7,3% probabil nu se vor prezenta, iar 5,5% sigur nu se vor prezenta.

Citește și: Ce se întămplă astăzi în parlamentul britanic va atârna greu pe Brexit

Aceeaşi anchetă mai indică faptul că preşedintele prorus Igor Dodon este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în rândul moldovenilor, el fiind urmat de premierul democrat Pavel Filip şi copreşedinta blocului electoral ACUM, Maia Sandu.

Studiul a fost realizat în perioada 4-19 ianuarie 2019 pe un eşantion de 1.179 de intervievaţi din 81 de localităţi, având o marjă de eroare de +/-3%.