DISTRIBUIȚI
Adevarul

Directorul agenţiei spaţiale a Rusiei, Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat sâmbătă că reluarea legăturilor normale între partenerii de la Staţia Spaţială Internaţională (SSI) şi alte proiecte spaţiale comune va fi posibilă numai după ridicarea sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, transmite Reuters, scrie news.ro .

Rogozin a afirmat într-o postare pe o reţea de socializare că scopul sancţiunilor este ”de a ucide economia rusă şi de a arunca poporul nostru în disperare şi foame, pentru a ne pune ţara în genunchi”.


Citește și :  Regiunea Donbas va deveni centrul războiului în următoarele săptămâni

El a adăugat că ”nu vor reuşi, dar intenţiile sunt clare”.

”De aceea cred că restabilirea relaţiilor normale între partenerii de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi alte proiecte este posibilă doar cu eliminarea totală şi necondiţionată a sancţiunilor ilegale”, a spus Rogozin.

Acesta a adăugat că propunerile Roscosmos cu privire la momentul încheierii cooperării legate de SSI cu agenţiile spaţiale din Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană şi Japonia vor fi comunicate în curând autorităţilor ruse.

El a spus anterior că sancţiunile ar putea ”distruge” parteneriatul dintre SUA şi Rusia pe SSI.

Occidentul a introdus sancţiuni drastice împotriva Rusiei pentru ceea ce Moscova numeşte o ”operaţie militară specială” în Ucraina, lansată pe 24 februarie.

În ciuda tensiunilor, un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi au aterizat în siguranţă în Kazahstan, miercuri, după ce au părăsit staţia spaţială la bordul aceleiaşi capsule.

Citește și :  Șeful AIEA: Atacul asupra unui reactor nuclear ‘nu este un scenariu probabil’ în conflictul dintre Rusia și Ucraina

Agenţia Spaţială Europeană a declarat luna trecută că suspendă cooperarea cu Roscosmos cu privire la misiunea rover ExoMars de a căuta semne de viaţă pe suprafaţa lui Marte.

Compania britanică de sateliţi OneWeb a anunţat luna trecută că a încheiat un contract cu Space, companie a miliardarului Elon Musk, pentru a-şi trimite sateliţii pe orbită, după ce a anulat lansarea pe 4 martie a 36 de sateliţi de la cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, din cauza cerinţelor de ultim moment impuse de Moscova.