DISTRIBUIȚI
RTR.md

Destrămarea coaliţiei dintre socialişti şi blocul proeuropean ACUM în Republica Moldova nu constituie o surpriză pentru Moscova, a declarat miercuri vicepremierul rus Dmitri Kozak, în urma negocierilor pe care le-a avut în capitala Rusiei cu delegaţia guvernamentală de la Chişinău condusă de premierul Ion Chicu, informează TASS, potrivit agerpres.

„A fost o situaţie în care trebuia luată urgent o decizie pentru depăşirea profundei crize politice în Republica Moldova. Noi am propus o variantă de reglementare, atunci când se forma o coaliţie pentru decriminalizarea republicii, pentru crearea de condiţii pentru noi alegeri. Înţelegeam că o astfel de coaliţie nu avea cum să dureze. Sunt chiar uimit că ea a rezistat aproape o jumătate de an”, a subliniat Kozak.


Citește și : Explozie într-o fabrică de artificii din Italia – Cel puţin trei morţi

Întrebat dacă poate fi considerat că după destrămarea coaliţiei dintre socialişti şi Blocul proeuropean ACUM în Republica Moldova s-a sfârşit şi consensul dintre Federaţia Rusă, Uniunea Europeană şi SUA, Kozak a răspuns că încă de la apariţia acelei coaliţii „nu exista o astfel de colaborare şi de cooperare în legătură cu formarea noului guvern al Republicii Moldova”.

Cu toate acestea, vicepremierul rus a afirmat că Moscova nu influenţează situaţia politică din Republica Moldova. „Nu tragem sforile nicăieri şi sper că nici partenerii noştri europeni şi americani”, a spus el.

În acelaşi context, el a anunţat o reducere semnificativă a preţului la gaz pentru Republica Moldova, până la 173 de dolari pentru mia de metri cubi.

Citește și : Trump afirmă că nu a condiţionat acordarea asistenţei financiare destinate Ucrainei

Noul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, a întreprins miercuri o vizită la Moscova în fruntea unei importante delegaţii guvernamentale, la invitaţia omologului său rus, Dmitri Medvedev, aceasta fiind prima sa vizită în Rusia în calitate de premier. Din componenţa delegaţiei guvernului moldovean fac parte ministrul de externe, Aureliu Ciocoi, ministrul economiei şi al infrastructurii, Anatol Usatâi, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, precum şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SA Moldovagaz, Vadim Ceban.

Guvernul condus de premierul Ghicu a fost instalat joia trecută la Chişinău, la două zile după ce guvernul Maiei Sandu a căzut prin moţiune de cenzură. Deşi noul şef al executivului moldovean a încercat să acrediteze – la fel ca preşedintele Igor Dodon – că acest guvern este ‘unul tehnocrat şi apolitic’, şase din cei 11 membri ai noului guvern au fost consilieri ai lui Igor Dodon.