DISTRIBUIȚI
Project Nova Europa

Majoritatea slovacilor şi a cehilor (67%, respectiv 68%) încă nu-i pot ierta pe politicieni pentru că au decis divizarea Cehoslovaciei fără să convoace un referendum, relevă un sondaj realizat în octombrie de Institutul slovac pentru afaceri publice (IVO) şi Centrul ceh de cercetare a opiniei publice (CVVM), transmite luni agenţia slovacă de presă TASR, potrivit agerpres .

Totuşi, după 25 de ani – care se împlinesc în ianuarie anul viitor – aproape jumătate dintre cei intervievaţi, atât din Slovacia cât şi din Republica Cehă (46%), consideră că dizolvarea Cehoslovaciei a fost o decizie corectă.


În cazul slovacilor, acest lucru reprezintă o schimbare de opinie faţă de acum un sfert de secol, când sub 30% dintre ei erau în favoarea divizării statului comun.

Citește și : Martin Schulz încurajat de lideri europeni să guverneze alături de Angela Merkel

Atitudinea faţă de divizare, în ambele ţări, depinde de vârstă, a menţionat într-o conferinţă de presă organizată luni reprezentanta IVO, Zora Butorova. Aceasta a mai precizat că lipsa unui referendum este criticată în mai mare măsură de cei care consideră că dizolvarea statului comun a fost un pas greşit. Dar şi dintre apărătorii divizării circa jumătate au criticat absenţa unei consultări prealabile.

„Este evident că persoanele cu o viziune critică asupra divizării Cehoslovaciei consideră că un referendum ar fi putut să o împiedice şi până în ziua de azi consideră negativ faptul că politicienii au făcut imposibil acest lucru”, a afirmat la rândul său reprezentanta CVVM, Paulina Tabery.