DISTRIBUIȚI
mesaj.md

La New York a început vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată situaţiei din Iran, iar primele luări de poziţie dezvăluite de agenţiile internaţionale de presă arată divergenţe între statele membre permanente ale Consiliului. Întrunirea are loc după consultări cu uşile închise, la cererea Rusiei, precizează AFP.

Înaintea primei reuniuni din 2018 a Consiliului de Securitate, Statele Unite au făcut cunoscut că nu intenţionează să permită repetarea, în cazul Iranului, a tăcerii de la începutul conflictului din Siria. Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a avertizat vineri Iranul că lumea urmăreşte cu atenţie reacţia autorităţilor de la Teheran la manifestaţiile antiguvernamentale. „Regimul iranian calcă în picioare drepturile poporului”, care cere încetarea susţinerii terorismului, a susţinut ea, potrivit agerpres .


Rusia consideră că demersurile la ONU reprezintă un atac la adresa suveranităţii Iranului, consemnează AFP.

Citește și : Valul de frig din SUA afectează şi fauna sălbatică

Ambasadorul Franţei la Naţiunile Unite, Francois Delattre, a afirmat că oricât de îngrijorătoare ar fi situaţia din Iran, evenimentele recente nu constituie în sine o ameninţare pentru pacea şi securitatea mondială, informează Reuters.

Ambasadorul britanic Matthew Roycroft a declarat, potrivit Reuters, că de prea multe ori interesele legitime de securitate ale Iranului în Orientul Mijlociu sunt urmărite cu ajutorul unor mijloace care destabilizează sau ameninţă alte ţări, sprijină terorismul şi distorsionează economia iraniană.