DISTRIBUIȚI
NewsMaker

Distrugătorul american USS Winston S. Churchill a venit în ajutorul unei nave sub pavilion iranian, aflată în dificultate, în Marea Oman, potrivit unui comunicat al coaliţiei maritime multinaţionale vineri, informează AFP, scrie agerpres.

Iranul şi SUA, inamici declaraţi, fac cu regularitate schimb de declaraţii belicoase şi se acuză reciproc de ‘terorism’.


Citește și : Un gigant farma va cere autorizarea imediată a vaccinului său după alegerile din SUA

Nava sub pavilion iranian s-a defectat joi din cauza unei probleme la motor şi a lansat un semnal SOS către distrugătorul american. Odată ce acesta a ajuns la nivelul vasului în cauză, marinarii au explicat că bateria motorului era ‘moartă’ şi că au rămas fără apă şi alimente, potrivit sursei menţionate.

După ce le-au furnizat apă şi hrană, neavând în posesie tipul necesar de baterie, marinarii americani au chemat Garda de coastă a Omanului, care a venit în ajutor vasului aflat în impas, se mai spune în comunicat.

Potrivit convenţiei internaţionale pentru protejarea vieţii umane pe mare, navele trebuie să acorde asistenţă oricărui vas aflat în dificultate, indiferent de naţionalitate.

SUA menţin în Bahrain comandamentul Flotei a V-a americane care are în responsabilitate protejarea rutelor petroliere în Golf.

Citește și : Referendum în Ucraina pentru legalizarea cannabisului și reducerea numărului de parlamentari

Coaliţia maritimă multinaţională (Combined Maritime Forces) grupează zeci de nave în special americane, turceşti, pakistaneze şi europene care patrulează în apele internaţionale în Orientul Mijlociu, unde se află unele dintre cele mai importante căi de transport maritim din lume.

Marea Oman este situată la sud-est de strâmtoarea Ormuz, punct strategic pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în lume.