DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul Slovaciei şi ministrul apărării al acestei ţări au avut vineri o dispută asupra unui contract pentru achiziţia de avioane de luptă americane F-16, considerat cea mai mare investiţie militară a acestui stat membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează sâmbătă AFP, scrie Agerpres.

Ministerul slovac al apărării a anunţat vineri că a încheiat trei acorduri în vederea achiziţionării a 14 avioane de luptă produse de Lockheed Martin, însoţite de arme şi de un program de antrenament, în valoare totală de 1,58 miliarde de euro.


Citește și : Fostul preşedinte american George H. W. Bush a murit la vârsta de 94 de ani

Câteva ore mai târziu, premierul slovac Peter Pellegrini a declarat că aceste contracte nu au obţinut undă verde din partea Ministerului Finanţelor. „Premierul Pellegrini consideră lipsite de valabilitate contractele pentru cumpărarea de avioane de vânătoare F-16, semnate mai devreme în cursul zilei de Ministerul Apărării, deoarece Ministerul Finanţelor nu le-a aprobat încă”, a anunţat biroul de presă al guvernului slovac într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Danka Capakova, a precizat pentru AFP că tranzacţia vizează „trei acorduri separate pentru achiziţia a 14 avioane de vânătoare F-16, de muniţii, pentru susţinere logistice şi formare de personal pentru deservire în aer şi la sol”. Potrivit Capakova, toate avioanele vor fi livrate „până la sfârşitul lui 2023”.

Ministerul Apărării este condus de Peter Gajdos, reprezentant al Partidului Naţionalist Slovac (SNS, extrema dreaptă), aliat al partidului social-democrat populist Smer al lui Pellegrini. Potrivit analiştilor, disputa dintre cei doi oameni politici este legată probabil de o luptă internă în cadrul coaliţiei, care include de asemenea un al treilea partener, partidul maghiar Most-Hid.

Fostă ţară comunistă devenită membră a NATO şi zonei euro, Slovacia încearcă să înlocuiască vechea flotă de avioane de luptă MiG-29 de fabricaţie rusă. Departamentul de Stat american a aprobat acordul pentru vânzarea de F-16 în aprilie.

Citește și : Proteste la Buenos Aires împotriva summit-ului G20

Disputa în jurul avioanelor americane este cu atât mai surprinzătoare cu cât guvernul lui Pellegrini a decis oficial, în iulie, să facă această achiziţie.

Bratislava preconizează de asemenea să cumpere avioane de vânătoare JAS-39 Gripen de fabricaţie suedeză.