DISTRIBUIȚI
DW

Disidentul cubanez Jose Daniel Ferrer, liderul Uniunii Patriotice din Cuba (Unpacu) a fost arestat de la domiciliu, la Santiago de Cuba (est), anunţă susţinători ai acestuia, relatează AFP, scrie news.ro .

„Jose Daniel Ferrer, liderul Unpacu, a fost arestat în mod arbitrar şi a dispărut”, a declarat telefonic pentru AFP coordonatorul naţional adjunct al acestui grup interzis, Zaqueo Baez.


Citește și : Zelenski va organiza un summit internaţional ‘Platforma Crimeea’, pe data de 23 august

Ferrer, care era plasat în arest la domiciliu, este unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi cubanezi dintre cei care au ales să rămână în Cuba în loc să se exileze.

El făcea parte dintre cei 27 de deţinuţi politici arestaţi în ”primăvara neagră” din 2013. El a fost eliberat în 2011, în urma unei medieria Bisericii Catloce, care a permis eliberarea a 130 de deţinuţi politici, dintre care majoritatea a plecat în exil în Spania. Doisprezece dintre ei, inclusiv Ferrer, au decis să rămână în Cuba pentru a-şi continua activitatea.

Potrivit unor activişti din cadrul grupului disident, poliţişti au încercuit vineri dimineaţa casa lui Ferrer, în cartierul Altamira, după care au pătruns în casă şi l-au scos pe uşa din dos.

Pe faţada casei sale, care este şi sediul Unpacu, Ferrer a scris ”Patria y Vida” („Patria şi Viaţa”), evocând titlul unui cântec al unor rapperi cubanezi devenit viral pe reţele de scializare şi care ia în derâdere sloganul revoluţionar „Patria o muerte” (”Patria sau moartea”). Guvernul socialist de la Havana l-a denunţat drept o provocare.

Citește și : Patru state europene susţin reforma propusă de Comisia Europeană pentru piaţa emisiilor de carbon

Ferrer şi alţi trei membri ai grupului său au fost încarceraţi din martie 2019 în aprilie 2020, după care pedepsele le-au fost comutate în detenţie la domiciliu pe perioade de patru până la cinci ani.

Sistemul politic cubanez admite un singur partid, Partidul Comunist, şi consideră opoziţia drept ilegală. Guvernul acuză disidenţii de faptul că sunt finanţaţi de Guvernul Statelor Unite cu scopul de a doborî socialismul pe insulă.