DISTRIBUIȚI
tvm.com.mt

Ministerul italian al Afacerilor Externe a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Franţei la Roma, după declaraţii considerate „surprinzătoare” din partea preşedinţiei franceze despre soarta navei umanitare Aquarius, aflată în drum spre Spania, cu 629 de migranţi la bord, informează AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorul Christian Masset va fi primit la orele locale 10:00 (08:00 GMT) la Farnesina, sediul Ministerului Afacerilor Externe la Roma, a precizat o sursă diplomatică.


Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat marţi ‘cinismul şi iresponsabilitatea guvernului italian’, care a refuzat acostarea navei Aquarius. Şeful statului francez ‘a insistat să reamintească Dreptul maritim’ care prevede că ‘în caz de primejdie, cel mai apropiat loc îşi asumă responsabilitatea primirii’ celor aflaţi în pericol.

Preşedintele Emmanuel Macron urmează să-l primească vineri pe noul premier italian Giuseppe Conte în vederea pregătirii Consiliului European din 28 şi 29 iunie, în special cu privire la problema migranţilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, Matteo Salvini, noul ministru de interne al Italiei şi lider al partidului Liga (extrema dreaptă), a refuzat acostarea unei nave cu migranţi în porturile italiene. Marţi, ONG-ul SOS Mediterana a anunţat că cei 629 de migranţi salvaţi în Marea Mediteraneană de nava Aquarius şi blocaţi în larg în urma unei dispute cu Italia şi Malta vor fi în final debarcaţi în Spania, care s-a oferit să-i primească.

Citeşte şi: Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah