DISTRIBUIȚI
DW

O nouă rundă de discuţii organizată sâmbătă la Ohrid (Macedonia de Nord) între prim-ministrul kosovar Albin Kurti, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi oficiali ai UE cu privire la implementarea unui acord de normalizare a legăturilor dintre Belgrad şi Priştina s-a prelungit în noapte fără vreun progres aparent, informează Reuters, potrivit agerpres

Cei doi lideri au avut întâlniri separate cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell înaintea unei sesiuni în trei.


Citește și : Curtea Penală Internaţională emite un mandat de ARESTARE împotriva lui Putin pentru presupuse crime de război

După întâlnire era programată o conferinţă de presă, dar, ca urmare a prelungirii discuţiilor, nu este clar când va avea loc aceasta.

„Sunt optimist”, a declarat Kurti înaintea întâlnirii din oraşul de pe malul lacului Ohrid.”Am venit aici cu un scop bun, cu bunăvoinţă şi cu încredere că ceea ce s-a convenit înainte… va continua aici prin discuţiile pentru planul de implementare pentru ca, în acest fel, să avem un acord final privind normalizarea”.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, la aproape un deceniu după ce o revoltă de gherilă a pus capăt dominaţiei represive sârbe.

Kosovo şi Serbia au convenit luna trecută la Bruxelles un acord susţinut de Occident pentru normalizarea relaţiilor, după aproape zece ani de dialog mediat de UE, în timpul căruia s-au înregistrat puţine progrese. Cu toate acestea, este încă nevoie de un acord cu privire la o anexă privind implementarea planului, care se află în centrul discuţiilor de sâmbătă.

Citește și : Iulia Timoşenko: Putin este perfect raţional şi ştie foarte bine ce rău provoacă în Ucraina

În pofida consimţământului verbal cu privire la acord, Kurti şi Vucic au rămas fermi pe poziţiile lor, fără niciun indiciu că ar fi dispuşi să facă compromisuri în chestiuni cheie. Preşedintele sârb Vucic a spus că Serbia nu va accepta niciodată independenţa Kosovo, în timp ce Kurti a spus că nu va fi de acord cu o propunere privind crearea unei asociaţii a municipalităţilor sârbe din Kosovo, care ar oferi mai multă autonomie municipalităţilor cu majoritate sârbă.

Mii de sârbi au protestat vineri la Belgrad împotriva planului UE, pe care îl consideră o recunoaştere de facto a independenţei Kosovo.

„Ochii UE şi ai Balcanilor de Vest sunt astăzi pe Ohrid”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

Belgrad şi Priştina trebuie să îmbunătăţească relaţiile bilaterale pentru ca ambele să îşi atingă obiectivul strategic de aderare la UE.

„Vreau să avertizez că s-ar putea să nu avem un acord final”, a declarat pentru postul kosovar RTV21 Gabriel Escobar, principalul diplomat american pentru Balcanii de Vest, care participă la discuţiile de la Ohrid.

NATO a bombardat Serbia în 1999 ca răspuns la expulzarea majorităţii albaneze din Kosovo de către forţele sârbe, după care Belgradul a pierdut controlul asupra provinciei din sudul ţării.