DISTRIBUIȚI
voanews

După un lung suspans, discuţiile de pace, sub egida ONU, privind războiul din Yemen au eşuat în cele din urmă, sâmbătă, la Geneva, înainte de a începe, stârnind temeri legate de o escaladare pe teren odată cu apelul la „rezistenţă” lansat de şeful rebelilor houthi, notează AFP, potrivit agerpres.

„Alegerea noastră este hotărârea şi rezistenţa în faţa agresiunii”, a declarat Abdul Malik al-Houthi, potrivit unui discurs transmis sâmbătă seară de postul de televiziune rebel Al Masirah.


Citește și : Suedia: Ultima zi a campaniei electorale dinaintea alegerilor generale

Acest apel a fost făcut la câteva ore după ce emisarul special al Naţiunilor Unite, Martin Griffiths, a anunţat eşecul negocierilor de la Geneva, deplângând totodată că rebelii houthi nu au efectuat deplasarea.

„Nu am reuşit să facem să vină aici (…) delegaţia de la Sanaa (a rebelilor houthi). Pur şi simplu, nu am reuşit”, şi-a exprimat regretul în faţa presei diplomatul britanic.

„Este prea devreme pentru a spune când vor avea loc următoarele consultări”, a spus Martin Griffiths, al treilea negociator implicat în complexul dosar yemenit.

Ministrul yemenit de externe, Khaled al-Yamani, a acuzat în faţa jurnaliştilor atitudinea „complet iresponsabilă” a rebelilor houthi cărora le-a reproşat „lipsa de seriozitate pe drumul spre pace”.

Diplomatul yemenit s-a arătat la fel de sever şi faţă de emisarul special al ONU care, în opinia sa, „scuză absenţa rebelilor”. „Lipsa de presiune (asupra rebelilor houthi) i-a încurajat (…) să considere cu dispreţ eforturile depuse”, a subliniat el.

Citește și : Myanmar declară că tribunalul care a condamnat doi jurnaliști Reuters a fost independent

Invitându-i pe yemeniţi „să meargă astăzi pe toate fronturile”, Abdul Malik al-Houthi i-a îndemnat pe partizanii săi să întărească „apărarea, securitatea” şi „să recruteze (…) voluntari pe teren”.

De asemenea, el a apărat decizia delegaţiei yemenite de a nu merge la Geneva.