DISTRIBUIȚI
Reuters

O întâlnire planificată în Qatar între o delegaţie afgană şi reprezentanţi ai talibanilor a fost amânată pentru o dată necunoscută ca urmare a dezacordurilor apărute privind participanţii, transmite dpa, potrivit agerpres.

Un participant la conferinţă, Jaweed Kohistani, a spus că mai mulţi politicieni influenţi afgani, precum fostul preşedinte Hamid Karzai, şi unii lideri jihadişti puternici nu au fost mulţumiţi de delegaţia de 250 de membri alcătuită de guvernul afgan şi anunţată marţi.


Citește și: Fostul preşedinte peruan Alan Garcia a decedat după ce s-a împuşcat în cap

Talibanii, la rândul lor, nu au fost mulţumiţi de lista anunţată, a arătat un expert politic.

Un grup de politicieni şi candidaţi prezidenţiali a trimis miercuri noaptea o nouă listă, redusă, spre aprobare, palatului prezidenţial iar acum aşteaptă un răspuns de la preşedintele Ashraf Ghani, a precizat Kohistani.

Delegaţia oficială ar fi trebuit să plece joi spre Qatar.

O sursă din cadrul preşedinţiei a confirmat, sub protecţia anonimatului, că reuniunea de la Doha a fost pentru moment amânată, fără a da mai multe detalii.

O altă participantă desemnată, Raihana Azad, parlamentar, a confirmat şi ea amânarea.

Aceasta a adăugat că talibanii nu erau mulţumiţi de numărul mare de femei din delegaţie – circa 40 – şi au fost de acord ca doar puţine femei să participe la reuniune.

Talibanii au ironizat miercuri guvernul afgan pentru intenţia de a trimite vineri o delegaţie de 250 de oameni la o reuniune la Doha, în Qatar.

„Autorii listei Kabulului ar trebui să realizeze că aceasta este o conferinţă organizată de un stat din Golf şi nu o petrecere de nuntă la un hotel din Kabul sau orice altă invitaţie ori banchet”, a arătat miercuri purtătorul de cuvânt al militanţilor, Zabiullah Mujahid.

El a acuzat guvernul afgan de sabotarea procesului de pace prin alcătuirea unei liste de o asemenea lungime, spunând că Qatarul nu ar accepta atât de mulţi oameni la discuţii.

Citește și: Tragedie rutieră în Madeira: 29 de turiști au murit în autocar! – VIDEO

Autorităţile de la Kabul au publicat marţi o listă a delegaţiei pentru cea de-a doua reuniune interafgană, care urma să aibă loc de vineri până duminică, aceasta incluzând politicieni proeminenţi, foşti lideri jihadişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi oficiali guvernamentali.

Un purtător de cuvânt al palatului prezidenţial, Shah Hussain Murtazawi, a spus că numărul de participanţi de pe lista sa este unul normal pentru o astfel de întâlnire.

Totodată, un purtător de cuvânt al fostului preşedinte afgan Hamid Karzai a precizat că Qatarul a acceptat deja intenţia Kabulului de a trimite o delegaţie de 200 de membri.

O reuniune anterioară între politicieni afgani şi gruparea talibană a avut loc la Moscova, în februarie, în absenţa reprezentanţilor guvernului afgan.

Următoarele discuţii ar marca o premieră prin acceptarea indirectă de către gruparea talibană a unei întâlniri cu oficiali ai guvernului.