DISTRIBUIȚI
Politico

Situaţia din Belarus, unde manifestaţiile împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru al şaselea mandat în urma unor alegeri considerate fraudate au fost dispersate cu brutalitate de către forţele de securitate, a fost în centrul discuţiei telefonice marţi între preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şeful statului rus Vladimir Putin, convorbirea având loc în ajunul unui summit extraordinar al UE pe acest subiect, potrivit AFP, scrie agerpres.

Anterior, cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, a avut de asemenea o convorbire telefonică cu Putin.


Citește și : Trump a declarat că va graţia marţi o persoană ‘foarte, foarte importantă’

Într-o declaraţie făcută ulterior pentru presă, Angela Merkel a spus că în discuţia cu Putin cu privire la situaţia din Belarus a subliniat că libertatea de a manifesta trebuie să fie garantată în fosta republică sovietică, potrivit Reuters.

‘Tocmai am discutat situaţia din Belarus cu preşedintele rus (Vladimir) Putin. Doar un dialog paşnic şi cu adevărat incluziv poate duce la rezolvarea crizei’, a spus Charles Michel, care îi va reuni miercuri în format de teleconferinţă pe cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE pentru a evoca situaţia din Belarus.

Berlinul i-a cerut regimului de la Minsk ‘să renunţe la violenţă’ şi să iniţieze un dialog cu opoziţia. Kremlinul a avertizat la rândul său împotriva ‘oricărei tentative de ingerinţă străină’, spunând că speră într-o ‘normalizare rapidă a situaţiei’

Citește și : Numărul total de cazuri de COVID-19 depăşeşte 250.000 în Turcia