DISTRIBUIȚI

Lupta împotriva corupţiei şi reforma sistemului de justiţie în Republica Moldova au constituit temele centrale în discursul susţinut de preşedintele Maia Sandu luni seara în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) la Strasbourg, relatează Radio Chişinău şi Agora.md., potrivit agerpres.

Preşedintele moldovean a evocat problemele cu care se confruntă Republica Moldova, menţionând că autorităţile de la Chişinău îşi doresc să obţină rezultate concrete în lupta cu corupţia.


Citeşte şi: Ancheta Wirecard CUTREMURĂ Germania: Elita politică și financiară a fost prinsă într-un SCANDAL imens! – Black News

Maia Sandu a subliniat că, potrivit evaluărilor internaţionale, Republica Moldova se confruntă cu fluxuri financiare ilegale de aproape 1 miliard de dolari pe an din cauza corupţiei, a contrabandei şi spălării banilor.

” Transformările autentice necesită o voinţă politică puternică. Iar această voinţă politică de reformare este prezentă astăzi în Republica Moldova”, a spus lidera politică de la Chişinău.

Referindu-se la situaţia politică din Republica Moldova, Maia Sandu a declarat: „Cetăţenii moldoveni vor ca preşedinţia să-şi unească forţele cu un nou parlament şi cu un nou guvern pentru a curăţa ţara de viciile care o împiedică să se dezvolte”. „Vă solicit sprijinul în acest demers”, s-a adresat celor prezenţi preşedintele moldovean. „Astăzi, ţara mea are nevoie de ajutor. Poporul moldovean este hotărât să o readucă pe drumul cel bun şi să o facă să funcţioneze pentru ei”, a afirmat Maia Sandu, îndemnând în acest context clasa politică de la Chişinău să nu-i dezamăgească pe moldoveni.

Ea a subliniat că preşedinţia nu poate să lupte de una singură împotriva corupţiei, ci doar printr-un efort conjugat cu parlamentul şi guvernul.

„Poporul Republicii Moldova m-a ales preşedinte cu un mandat puternic ca să lupt împotriva corupţiei şi să deschid calea pentru transformări fundamentale în interiorul ţării. Aceasta este prima şi cea mai importantă prioritate pentru mine. Această sarcină nu poate fi realizată de o singură instituţie indiferent de determinarea acesteia”, a subliniat Maia Sandu, adăugând că respectivul obiectiv ar trebui să fie unul comun pentru preşedinţie, parlament şi guvern.

” Doar alegerile parlamentare care vor avea loc în curând în Republica Moldova vor deschide uşile către aceste schimbări de personalităţi politice care conduc ţara. Alegerile care vin ne vor oferi o oportunitate unică de a urma o serioasă agendă a reformelor, să revenim pe calea democraţiei şi să restabilim încrederea dintre oameni şi stat”, a subliniat ea, referindu-se la alegerile parlamentare anticipate care ar urma să aibă loc în curând.

Citeşte şi: Omega-3 şi vitamina D reduc riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 – Black News

Maia Sandu a avut întrevederi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquiquio, cu preşedintele CEDO, Robert Spano, cu comisarul pentru Drepturile Omului al CoE,
Dunja Mijatovic, şi cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Leen Verbeek.

Preşedintele Republicii Moldova se află în perioada 19 – 22 aprilie într-o vizita la Strasbourg, unde participă la sesiunea de primăvară a APCE, potrivit media citate.