DISTRIBUIȚI
afp

Un discurs ce urma să fie rostit marţi în Parlamentul francez de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost anulat pentru a ‘acorda prioritate’ unei audieri privind protestele ‘Vestelor galbene’ organizate pe teritoriul Franţei în ultimele săptămâni, informează luni site-ul Politico.eu, potrivit agerpres.

Sâmbătă, mii de protestatari s-au ciocnit cu forţele de ordine la Paris, au incendiat vehicule, au jefuit magazine, au distrus mobilier stradal şi au vandalizat Arcul de Triumf. Poliţia franceză antirevoltă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa miile de protestatari. Potrivit Associated Press, 133 de persoane au fost rănite în violenţe şi 112 de vehicule au fost incendiate.


Citeşte şi: Un avion al ONU va evacua rebelii houthi răniţi în Yemen

Protestele ‘Vestelor galbene’, numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul guvernului francez privind scumpirea carburanţilor.

La Paris, Jean-Claude Juncker urma să participe la o recepţie în hemiciclul Adunării Naţionale, să rostească un discurs în faţa membrilor Parlamentului şi să aibă apoi o dezbatere cu aceştia. De asemenea, el avea programată o întrevedere cu Richard Ferrand, preşedintele Adunării Naţionale, şi o cină de lucru cu preşedintele Emmanuel Macron. Nu este clar dacă cina va mai fi organizată.

Citeşte şi: CĂLĂUL jihadiştilor a fost lichidat în Siria

Potrivit unui comunicat publicat luni de Parlamentul francez, vizita lui Juncker va fi amânată până la ‘o dată ulterioară’, deoarece o sesiune oficială de întrebări adresate guvernului despre proteste a fost adăugată pe ordinea de zi.