DISTRIBUIȚI
HuffPost Maghreb

Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika, ce se confruntă cu proteste în masă împotriva preşedinţiei sale, ce durează deja de 20 de ani, l-a demis pe directorul televiziunii de stat, a informat luni postul privat de televiziune Ennahar TV, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit Ennahar TV, Toufik Khelladi a fost înlocuit de Lofti Chriet. Deocamdată, nu există o confirmare oficială.


Citește și : Donald Trump recunoaşte OFICIAL suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan

Informaţia privind demiterea directorului general al televiziunii de stat din Algeria survine după ce jurnalişti ce lucrează pentru media de stat au declanşat un protest în faţa clădirii televiziunii, cerând libertate în acoperirea protestelor împotriva lui Bouteflika, care au intrat deja în a cincea săptămână.

„Pentru o televiziune publică liberă şi deschisă pentru toţi”, se putea citi pe unul dintre bannerele desfăşurate la protest. Mass-media de stat din Algeria au început să informeze despre proteste după ce iniţial le-au ignorat.

Khelladi este un apropiat al fratelui lui Bouteflika, Said, consilier prezidenţial şi important jucător politic, al cărui nume a fost menţionat în sloganuri de către protestatari alături de cel al preşedintelui.

Citește și : Rusia avertizează că decizia SUA privind regiunea Golan riscă să amplifice tensiunile în Orientul Mijlociu

Bouteflika (82 de ani), slăbit de sechelele unui accident vascular cerebral din 2013, a renunţat în final, la 11 martie, să candideze pentru al cincilea mandat, în faţa unei mişcări de contestare ce nu slăbeşte din intensitate din 22 februarie. Însă el şi-a prelungit de fapt actualul mandat dincolo de data la care expiră acesta, 28 aprilie, amânând alegerile prezidenţiale, prevăzute iniţial pentru 18 aprilie, până la încheierea unei viitoare Conferinţe naţionale însărcinată cu reformarea ţării şi cu elaborarea unei noi Constituţii.

Decizia i-a înfuriat pe algerieni şi mulţi dintre aliaţii lui Bouteflika i-au retras sprijinul.